Διάσταση εμπειρογνωμόνων για την προοπτική τους

Διάσταση εμπειρογνωμόνων για την προοπτική τους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια να παρουσιάζουν χθες μία σχετικώς καλή εικόνα -πόσο μάλλον, παρά το νέο ρεκόρ του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος- οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων διίστανται, ως προς την προοπτική τους στη διάρκεια του 2004. Αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας LehmaBrothers, για παράδειγμα, αναφέρονται σε προοπτική ανόδου των γενικών δεικτών των μετοχών στα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης, σε ποσοστό 12% κατά τη διάρκεια του έτους, με περισσότερο ευνοημένες μάλιστα τις μετοχές εταιρειών, κλάδων, οι οποίοι επηρεάζονται λιγότερο από την οικονομική ανάκαμψη. Αξια αναφοράς είναι, για παράδειγμα, η υποβάθμιση, χθες και εκ μέρους της GoldmaSachs, των μετοχών εταιρειών, οι οποίες ανήκουν σε εκείνους τους κλάδους που είναι πλέον ευάλωτοι στην εξέλιξη του οικονομικού κύκλου. Το γεγονός σημαίνει ότι οι εμπειρογνώμονες θεωρούν πως το περισσότερο «έδαφος» που αναμενόταν να καλύψουν μεσοπρόθεσμα οι εν λόγω δείκτες, έχει καλυφθεί και ότι τα κέρδη τους φέτος θα είναι μικρότερα από εκείνα του 2003. Αυτό, επεξηγείται μερικώς και από τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, καθώς η αναμενόμενη, συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου, εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις στους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Ανάμεσα στους κλάδους, των οποίων η χρηματιστηριακή προοπτική υποβαθμίσθηκε χθες συγκαταλέγεται και εκείνος, της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αντιθέτως, αναλυτές της Merrill Lynch διατηρούν επιφυλακτική στάση, εκτιμώντας ότι ο δείκτης DJ pan-EuropeaStoxx index ενδέχεται να απολέσει περί το 17% από τα τρέχοντα επίπεδά τους, υποχωρώντας έως τα τέλη του 2004 στις 192 μονάδες.

Με το δολάριο να υποχωρεί χθες -μέχρι τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες- έως και στα 1,2697 δολάρια, οι τιμές των ομολόγων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σημείωσαν χθες άνοδο, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώνετο ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 2,1% από 2,2% το Νοέμβριο -και ενώ ο εν λόγω δείκτης αναμένετο να διαμορφωθεί στο 2%, που αποτελεί και το ανώτατο επιθυμητό όριο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ανάμεσα στις μετοχές που κέρδισαν χθες έδαφος, συγκαταλέγεται της Vodafone, που ενισχύθηκε κατά 2,9% μετά από την αναβάθμιση της τιμής της στόχου από την τράπεζα UBS. Αντιθέτως, πτώση 3% σημείωνε χθες η τιμή της μετοχής της EADS, μητρικής της Airbus, μετά από την ανακοίνωση της Μαδρίτης ότι επιφυλάσσεται ως προς τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του σούπερ-τζάμπο A380, έως ότου της εξασφαλισθεί μεγαλύτερο μερίδιο στο πλαίσιο της κατασκευής του. Πτώση, 2,4% σημείωσε η μετοχή της γερμανικής Metro AG, μετά από την ανακοίνωση της μεγάλης πτώσης των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία το Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή