EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το όριο του ΟΠΕΚ πέρυσι η τιμή του μαύρου χρυσού

Ξεπέρασε τα 28 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού πετρελαίου από τα κράτη του OPEC, τον χρόνο που μας πέρασε, ξεπερνώντας το εύρος των 22 έως 28 δολαρίων ανά βαρέλι, όπως είχαν θέσει ως στόχο τα κράτη-μέλη του οργανισμού για πρώτη φορά από το 2000, όταν είχαν συμφωνήσει να καθιερώσουν ζώνη ανωτάτης τιμής. Ειδικότερα, όπως παρατηρήθηκε από έρευνα σε κράτη- μέλη του OPEC, η τιμή του αργού πετρελαίου το 2003 εκυμαίνετο στα 28,10 δολάρια ανά βαρέλι και ήταν ανώτερη από το εύρος της ανωτάτης τιμής των 24,36 δολαρίων ανά βαρέλι, κατά το 2002. Πηγή που πρόσκειται στους πετρελαϊκούς κύκλους δήλωσε χθες στο Λονδίνο ότι ο Οργανισμός των Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών του OPEC δεν σκοπεύει επί του παρόντος να αναθεωρήσει το καθεστώς των ποσοστώσεων. Την απόφαση αυτή είχαν λάβει τον περασμένο Δεκέμβριο οι υπουργοί πετρελαίου του OPEC. Οι αρμόδιοι υπουργοί των Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών του OPEC πρόκειται να συνέλθουν για να εξετάσουν τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, στις 10 του ερχομένου Φεβρουαρίου.

Μικρή πτώση ευρωπληθωρισμού

Ελαφρά πτώση σημείωσε ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον μήνα Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στο 2,1%, πλησιάζοντας το ανώτατο όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την είδηση ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Σύμφωνα με την εν λόγω υπηρεσία η διαμόρφωση του ρυθμού του πληθωρισμού στο 2,1% στην Ευρωζώνη το μήνα Δεκέμβριο συμπίπτει με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερς. Οι εμπειρογνώμονες είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το 2003 θα διαμορφωνόταν στο 2,5% σε ετήσια βάση. Σημειωτέον ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού στα 12 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είχε φθάσει τον περασμένο Νοέμβριο στο 2,2% από 2% κατά τον μήνα Νοέμβριο, λόγω της αύξησης της τιμής των τροφίμων και των προϊόντων καπνού.

General Motors: άνοδος κερδών 46%

H κολοσσιαία αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors Corp. σημείωσε αύξηση ετησίων κερδών κατά 46,4% το 2003, ενώ σε σχετική ανακοίνωση εκφράζει την πρόβλεψη ότι και το 2004 η ζήτηση θα είναι υψηλή στην κινεζική αγορά αυτοκινήτου, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της General Motors, οι πωλήσεις της στην Κίνα έφθασαν το 2003 στα 386,710 αυτοκίνητα ξεπερνώντας τον αριθμό των 264,101 οχημάτων, κατά τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2002. Στο ανακοινωθέν διευκρινίζεται ότι η General Motors κατόρθωσε να σημειώσει πωλήσεις ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού. H ευτυχία της οφείλεται σε νέα προϊόντα που παρουσίασε στην κινεζική αγορά αυτοκινήτου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η μεγαλύτερη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα, η Volkswage πρόκειται να διατηρήσει τα πρωτεία στην κινεζική αγορά αυτοκινήτου και το 2004 χάρη στην ισχυρή ζήτηση. Τα δύο εργοστάσια της Volkswagen, που λειτουργούν ως κοινές επιχειρήσεις με κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ανέφεραν αύξηση πωλήσεων το 2003 που ξεπερνούν το 40%. Προβλέπεται δε ότι θα διατηρήσουν το ποσοστό των πωλήσεών τους σταθερό και το 2004.

Ακριβότερα τα τσιγάρα στη Γαλλία

Για τρίτη συνεχή φορά σε διάστημα ενός έτους, οι Γάλλοι καπνιστές θα καταβάλουν υψηλότερη τιμή για την αγορά τσιγάρων, καθώς η γαλλική κυβέρνηση συνεχίζει την αντικαπνιστική της εκστρατεία. H γαλλική κυβέρνηση στο επίκεντρο της εκστρατείας της κατά του καπνίσματος προβάλλει το γεγονός ότι 66.000 άτομα πεθαίνουν στη Γαλλία από το τσιγάρο κάθε χρόνο. H αύξηση της τιμής των τσιγάρων που ισχύει από χθες κυμαίνεται μεταξύ 8% και 10% ανά πακέτο. Αντιπροσωπεύει ποσοστό αυξήσεως 40% σε διάστημα ενός χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή