Την ταχύτερη ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο θα σημειώσει η Ασία, εκτιμούν οι αναλυτές

Την ταχύτερη ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο θα σημειώσει η Ασία, εκτιμούν οι αναλυτές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται και ενδέχεται να επιταχυνθεί στο άμεσο μέλλον η ανάκαμψη των ασιατικών οικονομιών χάρις στις αυξανόμενες εξαγωγές, αλλά και στα χαμηλά επιτόκια που δίνουν ώθηση στην εγχώρια ζήτηση και στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων της J.P. MorgaChase & Co., η ανάπτυξη της περιοχής ενδέχεται να υπερβεί το 6,4% το 2004, ενώ η Citigroup μιλάει για ανάπτυξη 6,6%. Κι αυτό γιατί προβλέπεται ότι μέσα στο 2004 θα σημειώσει ανάπτυξη κατά 4,4% η αμερικανική αγορά, που προς το παρόν παραμένει η σημαντικότερη αγορά για τις εξαγωγές της Ασίας. Σημειωτέον ότι η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές έχει ήδη βοηθήσει τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα να ανασυρθούν από την ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2003.

Ανοδος μετοχών

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Benq Corp. της Ταϊβάν που έχει παραγγελίες για ψηφιακά τηλέφωνα μεγαλύτερες κατά 200.000 μηνιαίως από όσα μπορεί να παράγει. H Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd, άλλωστε, προχωράει σε προσλήψεις για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση για μικροεπεξεργαστές ενώ η Hyundai Motor Co. της Νότιας Κορέας εισάγει νέα μοντέλα. O δείκτης τιμών των μετοχών της Ταϊβάν σημείωσε άνοδο 32% το 2003, ο αντίστοιχος της Νότιας Κορέας 29% και εκείνος της Ταϊλάνδης υπερδιπλασιάσθηκε, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τη Βενεζουέλα.

Αισιόδοξο το ΔΝΤ

«Το 2004 η Ασία θα παρουσιάσει ενδεχομένως την ταχύτερη ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο», αναφέρουν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που τονίζουν ότι «η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται και η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται».

Παράλληλα, οικονομολόγοι της GoldmaSachs Group Citigroup προβλέπουν ότι η Federal Reserve δεν θα αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, με αποτέλεσμα να διευκολυνθούν χώρες όπως η Ταϊβάν, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα δικά τους επιτόκια και να δώσουν ώθηση στις δαπάνες τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων.

Ενίσχυση νομισμάτων

Παράλληλα, οικονομικοί αναλυτές της LehmaBrothers Japaτου Τόκιο εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών θα αντιδράσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, επιτρέποντας την ενίσχυση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου.

Η αύξηση, άλλωστε, των εμπορικών συναλλαγών της περιοχής δίνει στις ασιατικές χώρες την ευκαιρία να μειώσουν την οικονομική τους εξάρτηση από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να καθίστανται λιγότερο ευάλωτες στην αποδυνάμωση του δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2003 το δολάριο υποχώρησε κατά 11% έναντι του γιεν και κατά 8% έναντι του μπαχτ Ταϊλάνδης, ενώ το δολάριο της Σιγκαπούρης έχει φθάσει στο 1,697 δολάριο ΗΠΑ, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 24 Απριλίου του 2000.

«Οι χώρες της Ασίας αρχίζουν σταδιακά να εξαρτώνται περισσότερο μεταξύ τους», επισημαίνει ο Πέτερ Χέιμς της AberdeeAsset Management Asia στη Σιγκαπούρη. Πράγματι η Σιγκαπούρη, που είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές οικονομία της Ασίας, αύξησε τις εξαγωγές στην Κίνα κατά 45% σε ετήσια βάση μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2003.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι φορτώσεις της προς την Ινδία αυξήθηκαν κατά 40% ενώ οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6,2%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η οικονομία της θα αναπτυχθεί κατά 5% μέσα στο 2004 μετά τη μόλις κατά 0,8% ανάπτυξη του 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή