Ιταλική «φούσκα» και στις ΗΠΑ

Ιταλική «φούσκα» και στις ΗΠΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται η ανάμιξη των αρχών των ΗΠΑ στις έρευνες, με επίκεντρο την Parmalat Finanziaria και τον ρόλο που έπαιξαν αμερικανικές τράπεζες στη διάθεση ομολόγων του ιταλικού ομίλου και στην παροχή πιστώσεων σ’ αυτόν. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην υπόθεση, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Ρόμπερτ Μόργκενθο, συνεργάζεται με τις ιταλικές αρχές για τη διαλεύκανση ενός από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα της «Γηραιάς Ηπείρου», το οποίο έχει χαρίσει στην Parmalat το προσωνύμιο «Εnroτης Ευρώπης». Στις έρευνες συνεργάζεται και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), που κατέθεσε μήνυση την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας την Parmalat για απάτη στις ΗΠΑ και η οποία διευρύνει τη δική της έρευνα σχετικά με πωλήσεις ομολόγων αξίας άνω του 1,5 δισ. δολαρίων στη χώρα, την τελευταία επταετία.

Το ενδιαφέρον των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση πηγάζει από το γεγονός ότι περισσότερα από το ήμισυ των εσόδων της Parmalat προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο, ενώ τα προαναφερθέντα ομόλογά της έχουν αγοραστεί από Αμερικανούς επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, η Εισαγγελία του Μανχάταν διερευνά τον ρόλο του Τζαμπάολο Τζίνι, δικηγόρου του ιδρυτή της Parmalat, Καλίστο Τάντσι, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε γραφείο στη Νέα Υόρκη. H αστυνομία της πόλης ήδη έχει ερευνήσει το διαμέρισμα και το γραφείο του κ. Τζίνι στο Μανχάταν, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους της Ιταλίας, παρότι εκπρόσωπος της Εισαγγελίας αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτικές τράπεζες που βοήθησαν την Parmalat να πωλήσει ομόλογα σε Αμερικανούς επενδυτές θα θεωρηθούν υπεύθυνες για τις ζημίες, αν υπάρξει λόγος υποψίας πως διενεργήθηκε απάτη στα λογιστικά της εταιρείας. Εξετάζεται ήδη ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες αυτές πώλησαν τα ομόλογα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». Στις τράπεζες που ανέλαβαν τη διάθεση ομολόγων της Parmalat φέρονται να συγκαταλέγονται οι Bank of America, J.P. MorgaChase, MorgaStanley και Deutsche Bank. Ωστόσο, η SEC διενεργεί έρευνες σε σειρά ιδιωτικών τοποθετήσεων που έγιναν στις ΗΠΑ και δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τις πωλήσεις εκ μέρους των εμπλεκόμενων τραπεζών. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων πωλήθηκε απευθείας σε μεγάλους επενδυτές, όπως ασφαλιστικές εταιρείες.

Ανεπαρκής η Consob

Στο μεταξύ, στην ίδια την Ιταλία, η υπόθεση Parmalat φέρνει στο προσκήνιο την ανεπάρκεια της εκεί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Consob, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων. Είναι γεγονός ότι το αίτημα της Consob, τον Νοέμβριο, να δώσει η Parmalat τις λεπτομέρειες σχετικά με το χρέος και τα περιουσιακά στοιχεία της ήταν εκείνο που πυροδότησε τις αποκαλύψεις για απάτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επενδυτές, η Consob -η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της οποίας θα συζητηθεί μεθαύριο, Πέμπτη, από το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας- είχε στη διάθεσή της αρκετά στοιχεία ώστε να κινηθεί νωρίτερα. Ηδη από τον Φεβρουάριο, οι επενδυτές έδειξαν την ανησυχία τους για τα οικονομικά του ομίλου, αποφεύγοντας να προεγγραφούν για την πώληση των 30ετών ομολόγων του, γεγονός που προκάλεσε ματαίωση της πώλησης και ώθησε την τιμή της μετοχής της Parmalat στο τότε ναδίρ επταετίας. O οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Φάουστο Τόνα -σήμερα συλληφθείς- είχε αποδώσει την πτώση της τιμής σε «κερδοσκοπία εγκληματιών», ενώ ο πρόεδρος της Consob, Λαμπέρτο Κάρντια, απέφυγε να εκφράσει άποψη για τον ρόλο της Επιτροπής στην υπόθεση Parmalat.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή