Σε νέα υψηλά επίπεδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, το ευρώ

Σε νέα υψηλά επίπεδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, το ευρώ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O χρόνος άλλαξε, η τύχη του δολαρίου όχι. Πρόκειται για την άποψη που επικρατούσε χθες στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, καθώς το ευρώ ενισχύετο σε νέα υψηλά επίπεδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, φθάνοντας έως τι μεσημβρινές ώρες τουλάχιστον, ώς και στα επίπεδα του 1,2695 δολαρίων. Το δολάριο υποχώρησε επίσης ώς και στα 106,76 γεν, σε νέα χαμηλά επίπεδα τριετίας, με το αμερικανικό νόμισμα να συγκρατείται λίγο αργότερα πάνω από τα επίπεδα των 107 γεν, εν μέσω εκτιμήσεων περί παρεμβάσεων στην αγορά για τη στήριξή του. Την ίδια ώρα, οι τιμές του χρυσού εκτοξεύονταν σε υψηλά επίπεδα 14ετίας, φθάνοντας στο Λονδίνο -μέχρι τις πρώτες, μεταμεσημβρινές ώρες- στα 418,55 δολάρια η ουγγιά. H νέα ώθηση στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου αποδίδεται στις νέες πιέσεις στο δολάριο, με τους εμπειρογνώμονες να αναφέρονται σε προοπτική ανόδου της τιμής του χρυσού μέσα στο 2004 έως και στα 450 δολάρια ανά ουγγιά, την υψηλότερη της τελευταίας 16ετίας, καθώς εκτιμούν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να χάνει συναλλαγματική αξία, η ανησυχία για πιθανές, νέες τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι υπαρκτή, ενώ θα συνεχισθούν οι επιθέσεις και οι απώλειες σε αμερικανικούς στόχους μέσα στο Ιράκ. Ετσι, η χθεσινή νέα υποχώρηση του δολαρίου θα πρέπει να αποδοθεί μερικώς και στη νέα τηλεοπτική ταινία, που φέρει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν να παροτρύνει τους Ιρακινούς σε αντίσταση. Ωστόσο, δεν ήταν μόνον αυτό. H αγορά συναλλάγματος λειτούργησε χθες και υπό την επήρρεια των δηλώσεων του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Σ. Μπερνάνκε, ο οποίος υποστήριξε σε λόγο που απηύθηνε σε ακροατήριο στο Σαν Ντιέγκο, ότι «ο κίνδυνος μίας κρίσης του δολαρίου είναι αρκετά περιορισμένος» και ότι «η αποτίμηση του δολαρίου μόνον σε σύγκριση με το ευρώ, ίσως να μην οδηγεί στα ορθά συμπεράσματα». Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση Μπους δεν μοιάζει να πιέζεται -το αντίθετο μάλιστα- από τις πιέσεις, οι οποίες ασκούνται στο εθνικό νόμισμά της. H συναλλαγματική αυτή αδυναμία, εκτιμάται ότι θα συντείνει στη στήριξη των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, κυρίως μέσω της τόνωσης των πωλήσεων και τη συντήρησης των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης των τιμών και χωρίς, έτσι, να απαιτείται αύξηση του κόστους του χρήματος. H εικόνα, την οποία περιγράφουμε είναι ειδυλιακή, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έτος εκλογών, όπως συμβαίνει να είναι το 2004 για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Με τέτοια οφέλη και με τις εκλογές να επίκεινται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα αρχίσουν να ανησυχούν μόνον εάν η πτώση του δολαρίου αρχίσει να έχει επίπτωση στην οικονομία, στις μετοχές ή στα ομόλογα, και αυτό δεν παρατηρείται προς το παρόν», τονίζει εμπειρογνώμων. Οι πλέον ακραίες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου φέτος, αναφέρονται στα χαμηλά των 95 γεν και των 1,40 δολαρίων ανά ευρώ.

Ωστόσο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ασθενικότητα του δολαρίου δεν μοιάζει παρά να προκαλεί σιωπηρή ικανοποίηση, από την άλλη ακτή του Ατλαντικού, το ολοένα και ισχυρότερο ευρώ προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία. Από το γνωστό, γερμανικό Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών, Ifo, ανακοινώθηκε χθες ότι «η άνοδος του ευρώ πάνω από τα επίπεδα του 1,30 δολαρίων, θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους Γερμανούς εξαγωγείς και θα θέσει υπό αμφισβήτηση, τις εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας φέτος…».

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τέλος, οι εκτιμήσεις, που εκφράζονταν χθες στην Ευρώπη, αναφέρονταν σε πιθανές φραστικές παρεμβάσεις της, στην περίπτωση που το ευρώ θα ενισχυθεί πέραν των 1,30 δολαρίων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη Φραγκφούρτη, στις 8 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή