Καθοδικές πιέσεις από Parmalat και μαύρο χρυσό

Καθοδικές πιέσεις από Parmalat και μαύρο χρυσό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέκυψαν, χθες, οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στις καθοδικές πιέσεις που ασκήθηκαν από τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, ενώ οι φόβοι που επικρατούν για την έκθεση των ιταλικών τραπεζών στο σκάνδαλο της Parmalat οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες τις μετοχές τους. Αναλυτικότερα, ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος κατέγραψε μια κατά 6% πτώση, λόγω δημοσιεύματος της εφημερίδας «II Sole 24 Ore», στο οποίο αναφέρεται ότι η Capitalia βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Banca Intesa και άλλες, με στόχο τη δημιουργία εταιρείας για την επαναγορά ομολόγων που έχει εκδώσει η Parmalat. Το υποτονικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ ήταν ένας ακόμη παράγοντας που στέρησε από τις ευρωπαϊκές αγορές μια πνοή αισιοδοξίας. Οι δύο πλευρές του Ατλαντικού διατηρούν στάση αναμονής, εν όψει της ανακοίνωσης στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και, ειδικότερα, για την αγορά εργασίας.

Σε πτώση οδηγήθηκαν οι μετοχές της ιταλικής ENI, της Royal Dutch/Shell, της BP και της γαλλικής Total, της τάξεως του 2% και περισσότερο, λόγω της υποβάθμισής τους από τη Smith Barney, εξαιτίας των κινδύνων που δημιουργούνται από την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου και την αποδυνάμωση του δολαρίου. Από την άλλη πλευρά, κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου και των τηλεπικοινωνιών, όπως και η μετοχή του φινλανδικού κολοσσού υψηλής τεχνολογίας Nokia. H αναβάθμιση της JP Μorgaκαι της Dresdner Kleinwort Wassersteiγια τη μετοχή της Nokia την ώθησε σε άνοδο 1,7%.

Επιπροσθέτως, η συγκρατημένη αισιοδοξία της υπηρεσίας βαθμολόγησης Moody’s Investors Service για την πορεία του κλάδου τηλεπικοινωνιών στήριξε τις μετοχές των Deutsche Telekom, France Telecom και KPN. Μάλιστα, η Moody’s Investors Service αναφέρθηκε στη μείωση των υποχρεώσεων και στη βελτίωση της ρευστότητας των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Σε ό,τι αφορά τον αεροπορικό κλάδο, οι θετικές εκτιμήσεις ενός αξιόλογου αριθμού χρηματιστών, η δημοσίευση ενθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων και η διατύπωση καθησυχαστικών σχολίων για το ευρώ οδήγησαν τις μετοχές της βρετανικής Britsh Airways, της γερμανικής Lufthansa και της ολλανδικής KLM σε κέρδη 5% με 9%. Εν κατακλείδι, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSE Eurotop-100 και FTSE Eurotop-300 υποχώρησαν κατά 0,73% και 0,4%, αντίστοιχα. Στο Λονδίνο, ο γενικός δείκτης FTSE-100 κατέγραψε απώλειες 0,75%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης Cac-40 απώλεσε το 0,9% της αξίας του. Στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,24% και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο γενικός δείκτης Mib-30 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 1,55%. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax σημείωσε πτώση 0,77%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή