Εκπτώσεις, η τελευταία ελπίδα για τόνωση των πωλήσεων στη Γαλλία

Εκπτώσεις, η τελευταία ελπίδα για τόνωση των πωλήσεων στη Γαλλία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εκπτώσεις του Ιανουαρίου εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της η Γαλλία για την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε και τον Δεκέμβριο σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα εξαετίας. O υφυπουργός Εμπορίου της χώρας, Ρενό Ντιτρέιγ, εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του ότι οι πωλήσεις θα ενισχύσουν τις δαπάνες, καλώντας όμως παράλληλα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις νομισματικής πολιτικής με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Εως και 50%

Στη διάρκεια του χειμώνα, τα πολυκαταστήματα μείωσαν τις τιμές τους κατά 50%, ακόμα και σε είδη πολυτελείας όπως οι τσάντες γνωστών σχεδιαστών, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, κάτι που δεν κατόρθωσαν την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα. Στις εκπτώσεις αυτές βασίζει τις ελπίδες του ο κ. Ντιτρέιγ, παρότι οι οικονομολόγοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς ο υψηλός δείκτης ανεργίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα νοικοκυριά να ενδιαφερθούν για τα νέα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, ενώ οι καταναλωτές δεν επωφελούνται ακόμα της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, γιατί οι εταιρείες βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης, η οποία καταλήγει σε περικοπές θέσεων εργασίας. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «όλοι μιλούν για ανάκαμψη, αλλά η όποια βελτίωση της οικονομίας ακολουθεί πολύ υποτονικούς ρυθμούς». Οι αναλυτές εκφράζουν επίσης την εκτίμηση ότι «ακόμα κι αν υπάρξει ανάκαμψη το 2004, είναι σαφές πως θα είναι χαμηλών τόνων, καθώς εξακολουθούν να μη γίνονται επενδύσεις και συνεπώς δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας». Ας σημειωθεί πως έρευνα της εταιρείας Deloitte, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη του περασμένου έτους, έδειξε ότι τα νοικοκυριά θεωρούν ότι η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, κάτι ωστόσο που, από τεχνική άποψη, έχει αποφύγει έως σήμερα η Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή