GlaxoSmithKline: Επιπλέον φόρους και τόκους της ζητούν οι ΗΠΑ

GlaxoSmithKline: Επιπλέον φόρους και τόκους της ζητούν οι ΗΠΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως και 5,2 δισ. δολάρια ενδέχεται να κοστίσει στην GlaxoSmithKline Plc η διένεξή της με τις φορολογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης τούς οφείλει φόρους ύψους 2,7 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία, προϊόν της συγχώνευσης των Glaxo Wellcome και SmithKline Beecham, που έγινε πριν από τρία χρόνια, έλαβε ειδοποίηση για το χρέος αυτό, το οποίο αφορά την περίοδο 1989-1996. Αν, μάλιστα, δικαιωθούν οι ισχυρισμοί της αμερικανικής εφορίας (IRS), στο ποσό αυτό θα προστεθούν τόκοι της τάξης των 2,5 δισ. δολαρίων.

Η διένεξη αφορά το αν τα κέρδη της αμερικανικής Glaxo Wellcome πριν από το 2000, έτος συγχώνευσης με τη βρετανική SmithKline Beecham, πρέπει να αποδοθούν στη σημερινή αμερικανική θυγατρική της GSK. Ειδικότερα, η διένεξη εστιάζεται στις κατηγορίες ότι η θυγατρική αυτή πλήρωσε υπερβολικά ποσά στην GSK στην Ευρώπη για φάρμακα, μειώνοντας έτσι τα φορολογητέα κέρδη στις ΗΠΑ. H πρακτική αυτή είναι συνήθης στη φαρμακοβιομηχανία. H Glaxo, η οποία κατέβαλε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ κατά το εν λόγω διάστημα, διαφωνεί με την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα. H εταιρεία επιχείρησε να διευθετήσει το ζήτημα αναφέροντάς το στις διαπραγματεύσεις των φορολογικών υπηρεσιών Βρετανίας και ΗΠΑ, οι οποίες όμως κατέρρευσαν όταν η Βρετανία τάχθηκε υπέρ της.

Η GSK ανακοίνωσε χθες ότι θ’ αμφισβητήσει τον ισχυρισμό με αίτησή της στο φορολογικό δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου δεν αναμένεται να εκδικασθεί η υπόθεση πριν από το 2005-2006. Το χρονικό περιθώριο που διαθέτει γι’ αυτή την κίνηση είναι 90 ημέρες, ενώ αναμένεται πως η IRS θα αξιώσει επίσης την καταβολή φόρων για το διάστημα 1997-2000.

H GSK εκτιμά ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια προκειμένου να καλύψει αυτές τις φορολογικές αξιώσεις. H εταιρεία είχε προβλέψεις της τάξης των 2,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φορολογικές υποχρεώσεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2002, σύμφωνα με τον ισολογισμό της.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά διένεξη της GSK με τις αμερικανικές φορολογικές υπηρεσίες. Στο παρελθόν, αντίστοιχη κατάσταση είχε δημιουργηθεί με αφορμή έξι σκευάσματα της εταιρείας που σημείωσαν εξαιρετικές πωλήσεις, όπως το χάπι Zantac κατά του έλκους.

πως, πάντως, σημειώνουν αναλυτές της Deutsche Bank, είναι μάλλον απίθανο να ζητηθεί από την GSK να καταβάλει το όποιο ποσό πριν από το 2007. Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν πως στις 12 τελευταίες αντίστοιχες περιπτώσεις, η εταιρεία από την οποία ζητήθηκαν οι φόροι κατέβαλε τελικά μικρότερο ποσό από την υποτιθέμενη οφειλή. Εξι εταιρείες δεν κατέβαλαν τίποτα, τέσσερις πλήρωσαν το 25%, ενώ μόλις δύο κατέληξαν να πληρώσουν το 50%.

H τιμή της μετοχής της GSK, η οποία παρουσίασε το 2002 προ φόρων κέρδη της τάξης των 6,52 δισεκατομμυρίων στερλινών (11,9 δισ. δολ.), επί πωλήσεων ύψους 21,21 δισεκατομμυρίων στερλινών, σημείωσε χθες πτώση έως και κατά 1,6% στην πρωινή συνεδρίαση της αγοράς του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή