Ανοδος με κινητήριο δύναμη τη Nokia

Ανοδος με κινητήριο δύναμη τη Nokia

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών έφθασαν χθες οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της συνεδρίασης, αν και στη συνέχεια υποχώρησαν σε πιο μέτρια κέρδη. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο κολοσσός παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Nokia, φινλανδικών συμφερόντων, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου θα είναι υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, χάρις στη μεγαλύτερη ζήτηση που παρουσιάστηκε στον τομέα των κινητών της τηλεφώνων και των δικτύων της. Το κλίμα αισιοδοξίας που δημιούργησε η Nokia επηρέασε θετικά τον ευρύτερο κλάδο υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος σημείωσε χθες τις υψηλότερες αποδόσεις από τον Μάιο του 2002. Μάλιστα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης υψηλής τεχνολογίας DJ Stoxx ενισχύθηκε κατά 8%.

Αναλυτικότερα, η μετοχή της Nokia κατέγραψε κέρδη 12,5%, ενώ οι μετοχές των Εricssoκαι Alcatel ενισχύθηκαν κατά 12,3% και 10,6%, αντίστοιχα. Οπως επισήμανε ο Φιλίπ Σμιντ, αναλυτής της BNP Paribas, «ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη από τη Nokia, που σηματοδοτεί τη βελτίωση των δεδομένων στην αγορά κινητών τηλεφώνων, σε όρους τιμών και όγκου πωλήσεων». Μάλιστα, οι αναλυτές της αγοράς και οι διαχειριστές κεφαλαίων στοιχηματίζουν σε μια περαιτέρω ενίσχυση της μετοχής της Nokia, όπως και του γενικότερου κλάδου υψηλής τεχνολογίας. «Πράγματι, ο Ιανουάριος θεωρείται ο μήνας με τις υψηλότερες αποδόσεις για τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας συγκριτικά με την ευρύτερη αγορά», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σέλερ, διαχειριστής κεφαλαίων υψηλής τεχνολογίας της AberdeeAsset Management. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizoεπιβεβαίωσε, χθες, την είδηση ότι σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή ασύρματων δικτύων στις ΗΠΑ. Μεταξύ των εταιρειών που προεξοφλούν μια αύξηση των παραγγελιών τους για το 2004 ήταν και η σουηδική Εricsson.

Ωστόσο, προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων αγορών της «Γηραιάς Ηπείρου» υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα που είχαν, αρχικώς, σημειωθεί, κλείνοντας με κέρδη μικρότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου ο γενικός δείκτης Mib-30 σημείωσε άνοδο 1,17%, και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο οποίο ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 1,02%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε στις 4.494,7 μονάδες, με άνοδο 0,49%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 ενισχύθηκε κατά 0,82%, ενώ στην αγορά της Ζυρίχης ο γενικός δείκτης σημείωσε μικρότερα κέρδη, της τάξεως του 0,39%. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 κατέγραψε κέρδη 0,92%, ενώ ο αντίστοιχος FTSE Eurotop-300 έφθασε στα υψηλά επίπεδα που επικρατούσαν τον Αύγουστο του 2002, παρουσιάζοντας άνοδο 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή