«Βράχος» η EKT διατηρεί σταθερά τα ευρωεπιτόκια

«Βράχος» η EKT διατηρεί σταθερά τα ευρωεπιτόκια

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χθες σταθερά τα ευρωπαϊκά επιτόκια και αντέκρουσε τις εκκλήσεις της Γερμανίας για μείωσή τους διά στόματος του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που δήλωσε ότι «αν και οι εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών μάλλον θα πλήξουν τις εξαγωγές, θα συνεχισθεί η αύξηση των εξαγωγών χάρη στη δυναμική επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας». Παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε, επίσης, σταθερά τα επιτόκιά της αλλά κύκλοι του City εκτιμούν ότι θα τα αυξήσει τον επόμενο μήνα καθώς επιταχύνεται η οικονομική ανάπτυξη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, ο κ. Τρισέ απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στο θέμα της ανοδικής πορείας του ευρώ. Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι η τράπεζα ενδιαφέρεται για την οικονομική σταθερότητα και δεν «θέλει να βλέπει τις αγορές ιδιαίτερα ευμετάβλητες». Ερωτώμενος, όμως, σχετικά με το πώς επηρεάζει τη νομισματική πολιτική η ενίσχυση του ευρώ, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι «δεν είμαστε όμηροι καμιας εξίσωσης, αλλά κάνουμε την αναγκαία ανάλυση και κρίνουμε». Οπως, πάντως, τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, η ενίσχυση του ευρώ προσφέρει στην EKT ευρύτερα περιθώρια ελιγμών, καθώς αναχαιτίζεται ο πληθωρισμός με τη μείωση των τιμών των εισαγωγών.

Η απόφαση της EKT ήταν, πάντως, αναμενόμενη και οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την ίδια στάση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αν επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας της Ζώνης Ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, ήταν ο πρώτος πολιτικός μεγάλης χώρας που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων προκειμένου να αντισταθμισθούν οι επιπτώσεις της ενίσχυσης του ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη. Οπως τόνισε, η ενίσχυση του ευρώ αποτελεί πρόβλημα για την οικονομία της Ζώνης Ευρώ καθώς ενδέχεται να αναστείλει την ανάπτυξη του 1,5% που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, θα σημειώσει η γερμανική οικονομία μέσα στο 2004. Παράλληλα, άλλωστε, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Γκι Φερχόσταντ, και η Γερμανική Ενωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων κάλεσαν την τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για να διευκολύνει την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, είχε υποχωρήσει ελαφρά εν αναμονή των δηλώσεων Τρισέ, καθώς πολλοί υπέθεταν ότι θα εξέφραζε μεγαλύτερη ανησυχία για την εκτίναξη του ευρωπαϊκού νομίσματος. Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, όμως, ανέκαμψε άμεσα. Νωρίτερα, πάντως, ο επίτροπος Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, είχε δηλώσει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αγγίζει επίπεδα επικίνδυνα για την ανταγωνιστικότητα της Ζώνης Ευρώ. Στη διάρκεια της εβδομάδας, άλλωστε, ο πρόεδρος της Bundesbank, Ερνστ Βέλτεκε, δήλωσε ότι η EKT παρακολουθεί προσεκτικά τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ αλλά τόνισε ότι «πρόκειται για εξέλιξη της τιμής της αγοράς που δεν μπορούν να επηρεάσουν οι κεντρικές τράπεζες».

Αμετάβλητα και στην Αγγλία

Εξάλλου, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε χθες σταθερά τα βρετανικά επιτόκια στο 3,75% για δεύτερο συναπτό μήνα μετά την αύξηση κατά 0,25% στην οποία προχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο. Οι αγορές χαρακτήρισαν αναμενόμενη την απόφαση, καθώς η τράπεζα έχει θέσει νέο στόχο για τον πληθωρισμό και η στερλίνα έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τον Φίλιπ Σο, οικονομικό αναλυτή της Investec, «η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θέλει μια πλήρη εικόνα για τη δραστηριότητα των καταναλωτών στη Βρετανία κατά την περίοδο των εορτών και πλήρεις προβλέψεις περί της οικονομίας».

Ο ίδιος υποθέτει ότι τα βρετανικά επιτόκια θα αυξηθούν τον επόμενο μήνα. Σημειωτέον ότι ο μεταποιητικός κλάδος της Βρετανίας, που μόλις αναδύεται από την ύφεση, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της τράπεζας διά στόματος του προέδρου του βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που τόνισε ότι «μια ανοδική πορεία των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες θα επιδείνωνε τις ήδη κακές συνθήκες που επηρεάζουν τον μεταποιητικό κλάδο και θα επιτάχυνε τις απολύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή