Το αδύναμο δολάριο ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου

Το αδύναμο δολάριο ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου αναμένεται να εξακολουθήσει να διογκώνει τις τιμές του πετρελαίου και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου στρέφονται στις αγορές εμπορευμάτων. H σχέση δολαρίου – πετρελαίου αναδύθηκε ως καίριο στοιχείο της αγοράς ενέργειας το 2003, καθώς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εγκατέλειπαν το δολάριο εξ αιτίας της ανησυχίας που επικρατούσε για τη διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και συσσωρεύονταν στις αγορές εμπορευμάτων όπως αυτή του πετρελαίου.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η σχέση ανάμεσα στην τιμή του πετρελαίου και εκείνη του δολαρίου δεν είναι παρά ψυχολογικής φύσης. «Αν ανατρέξουμε στο 1990, η σχέση ανάμεσα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές του αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, θα δούμε ότι είναι ελάχιστη οποιαδήποτε σχέση ανάμεσά τους», αναφέρει η GoldmaSachs, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο μεταξύ των επενδυτικών κεφαλαίων. Ωστόσο, οι διαπραγματευτές πετρελαίου παρακολουθούν περισσότερο την πορεία του πετρελαίου τον τελευταίο μήνα αφ’ ότου ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι απαιτούνται υψηλότερες τιμές ώστε να καλυφθεί η μείωση της αξίας για τα προϊόντα που πωλούνται σε όρους δολαρίου.

Ανησυχεί ο ΟΠΕΚ

«Για τους παραγωγούς, η διολίσθηση του δολαρίου αποτελεί λόγο ανησυχίας καθώς ορισμένα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τις χώρες-μέλη της Ζώνης Ευρώ», ανέφερε στην πρόσφατη έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός και προσέθεσε ότι «η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση τού δολαρίου έναντι του ευρώ θα υπονομεύσει περαιτέρω την αγοραστική αξία του βαρελιού». O ΟΠΕΚ δεν έχει επιχειρήσει να παγώσει τις τιμές αυξάνοντας την προσφορά, μολονότι η τιμή του αργού έχει υπερβεί τον στόχο του, κυμαινόμενη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2003 κατά μέσον όρο στα 28,10 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν τον επόμενο μήνα, οι χώρες-μέλη του αναμένεται να εξετάσουν την περαιτέρω μείωση της προσφοράς για να κρατήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Στο μεταξύ, εκτινάσσονται παράλληλα οι τιμές άλλων εμπορευμάτων όπως του χρυσού που τις τελευταίες ημέρες κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, ενώ εκείνη του αργύρου στα υψηλότερα των τελευταίων πεντέμισι ετών. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν σχεδόν απίθανη μια αντιστροφή στην πτωτική πορεία του δολαρίου, καθώς τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των αμερικανικών επιτοκίων και η παράταση του αισθήματος ανασφάλειας για το ενδεχόμενο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ αποτρέπουν τις επενδύσεις. Εκτιμούν, πάντως, ότι στην απίθανη περίπτωση συντονισμένης παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση του δολαρίου, οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρούσαν άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή