EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περικόπτει κατά 20% τα αποθέματά της η Shell

O αγγλοολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch/Shell Group ανακοίνωσε χθες ότι θα περικόψει τη βάση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά 20%, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής του να σημειώσει πτώση και να προκληθεί η περιέργεια των ιθυνόντων του πετρελαϊκού κλάδου διεθνώς. Παρόλο που η επιχείρηση -η οποία είναι η δεύτερη σε μέγεθος διεθνώς- προσπάθησε να παρουσιάσει ότι η ενεργειά της αυτή δεν θα έχει δυσμενή επακόλουθα στα οικονομικά της αποτελέσματα, αναλυτές και εμπειρογνώμονες του κλάδου δείχνουν να ανησυχούν. Ειδικότερα, οι ειδικοί του κλάδου εκφράζουν ανησυχίες ότι ενδέχεται να δεχθεί πλήγμα η αξία του ομίλου Royal Dutch/Shell Group. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η αξία του ομίλου θα μειωθεί κατά 10% λόγω μείωσης των εισροών ρευστού. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η απόφαση του ομίλου να μειώσει κατά 20% τη βάση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν αποτελεί ευχάριστη είδηση. H διατάραξη της αναλογίας του 100% προκαλεί ανησυχίες ως προς την προοπτική της αυξήσεως εκ νέου των αποθεμάτων του ομίλου. Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση αυτή, η τιμή μετοχής του ομίλου σημείωσε πτώση στην πρωινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου κατά 7,5% και κατά 7,4% στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ.

LG Card: δύσκολη η διάσωση

Κατέρρευσε χθες το οικονομικό πακέτο, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη διάσωση της πιστωτικής κάρτας LG Card, στη Νότιο Κορέα, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς τον τρόπο διευθέτησης των χρεών της εκδότριας επιχειρήσεως. «Εχουμε να επιλύσουμε ένα δύσκολο πρόβλημα», δήλωσε ο Λι Τζονγκ-χβ, αντιπρόεδρος της Woori Bank, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους πιστωτές της LG Card. Λίγο πριν από τη συνάντηση οι πιστωτές είχαν εμφανισθεί αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ τους συμφωνία ως προς τον τρόπο και τις πιθανότητες διάσωσης της πιστωτικής κάρτας LG από τη χρεοκοπία. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες για τη διάσωση από τη χρεοκοπία της LG Card, ώστε να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Στα πλοκάμια της Ρarmalat

Οι αρμόδιες ιταλικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με τη διαλεύκανση της υπόθεσης της απάτης στην επιχείρηση Parmalat, διεξήγαγαν χθες έρευνα στα γραφεία της Bank of America, στη Ρώμη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερς. H Bank of America είχε αναλάβει τη διαδικασία της πωλήσεως ομολόγων της Parmalat, η οποία όπως είναι γνωστό κήρυξε πτώχευση τον περασμένο μήνα. Οι αρμόδιες ιταλικές αρχές έθεσαν πρώην διευθυντικό στέλεχος της Bank of America, την περασμένη Πέμπτη.

Lagardere: πλώρη για Βρετανία

Ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Lagardere θα επιδιώξει να επενδύσει στην αγορά του κλάδου στη Βρετανία, όπου οι προοπτικές είναι καλύτερες από την Ισπανία και τη Γαλλία, όπως δήλωσε χθες στο Παρίσι ο Αρνό Νουρί, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Hachette Livre. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Νουρί, η παρουσία των εκδόσεων Hachette είναι έντονη σε πολλούς εκδοτικούς τομείς στη Βρετανία, όχι όμως και στον τομέα των εκπαιδευτικών εκδόσεων και εγχειριδίων. Μία από τις προτεραιότητες του γαλλικού εκδοτικού οίκου είναι η διεύρυνση των επενδύσεών του στη βρετανική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή