Στροφή των επενδυτών στην ποιότητα

Στροφή των επενδυτών στην ποιότητα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαίρεση την αγορά του Λονδίνου και εκείνη του Μιλάνου, οι οποίες σημείωσαν χθες απώλειες μικρότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας, οι γενικοί δείκτες των υπόλοιπων μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έκλεισαν με μέτρια κέρδη. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των MME, όπως και άλλων κλάδων που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον οικονομικό κύκλο, σημείωσαν χθες αξιόλογα κέρδη, αντιστρέφοντας τις απώλειες των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι η τιμή της μετοχής της Adecco ενισχύθηκε κατά 9,1%, αφού τη Δευτέρα είχε απολέσει μέχρι και το 35% της αξίας της. Υπενθυμίζουμε ότι η ελβετική Adecco, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εύρεσης προσωρινών θέσεων εργασίας στον κόσμο, ανακοίνωσε προχθές ότι παρατηρήθηκαν κάποιες λογιστικές ασυνέπειες στους ισολογισμούς της, αναβιώνοντας στο επενδυτικό κοινό δυσάρεστες αναμνήσεις περί λογιστικών σκανδάλων. Ωστόσο, η εταιρεία επισήμανε, χθες, ότι τα προχθεσινά της σχόλια αφορούν ζητήματα εσωτερικού ελέγχου.

Σε γενική κλίμακα, η άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών έχει επιβραδυνθεί από την ταχεία ανατίμηση των μετοχών που συντελέστηκε το 2003. Κάτι τέτοιο αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι επενδυτές επικεντρώνονται σε μετοχές που έχουν, μέχρι στιγμής, επωφεληθεί λιγότερο. Οπως επισημαίνει ο Ρόμπερτ Τζουκς, αναλυτής της Credit Suisse First Boston, «η ποιότητα θα παίξει σημαντικό ρόλο στις επιλογές των επενδυτών, από αυτό το σημείο και έπειτα», προσθέτοντας ότι «οι τρέχουσες τάσεις των αγορών είναι περισσότερο συνδεδεμένες με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, κάτι που σημαίνει ότι εισερχόμαστε στη δεύτερη φάση της ανάκαμψης».

Το αδύναμο στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία λογισμικού SAP, καθώς ανακοίνωσε μια κατά 3% πτώση των κερδών της για το τέταρτο τρίμηνο του 2003. H μετοχή της κατέγραψε απώλειες 3,5%, παρασύροντας σε μια κατά 4,3% πτώση εκείνη της ανταγωνίστριάς της, Cap Gemini.

Ανοδο 2,1% κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας παραγωγής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Alcatel, αυξάνοντας έτσι στο 29% τα κέρδη που έχει εξασφαλίσει από τις αρχές του 2004.

Εν κατακλείδι, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSE Eurotop-100 και FTSE Eurotop-300 ενισχύθηκαν κατά, μόνον, 0,07% και 0,6%, αντίστοιχα. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,21% και, στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 παρουσίασε άνοδο κατά 0,45%. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax παρουσίασε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,01% και, στην αγορά της Ζυρίχης, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,93%. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης Mib-30 αποδυναμώθηκε κατά 0,27%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή