Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας εξαετίας σημείωσε πέρυσι η Κίνα

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας εξαετίας σημείωσε πέρυσι η Κίνα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων έξι ετών αναπτύχθηκε πέρυσι η οικονομία της Κίνας, καθώς εταιρείες όπως η PSA Peugeot Citroeκαι η Huawei Technologies αύξησαν τον αριθμό των εργοστασίων τους στη χώρα αυτή προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση και τις παραγγελίες από το εξωτερικό. Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,5%, το 2003, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό του από το 1997, έναντι 8% το 2002. Εκμεταλλευόμενες τα φθηνά εργατικά χέρια και τη δυνάμει τεράστια αγορά της Κίνας, η Peugeot, η Volkswageκαι άλλες ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν διοχετεύσει περί τα 20 δισ. δολάρια στη χώρα αυτή, η οποία προβλέπεται να καταλάβει τη θέση της Γερμανίας ως υπ’ αριθμόν 3 παραγωγού αυτοκινήτων του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, σε δύο χρόνια. H παραγωγή οχημάτων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 30% και πλέον, στα 6 εκατ. μονάδες, ώς το 2005. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Peugeot ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 600 εκατ. ευρώ για να διπλασιάσει το παραγωγικό δυναμικό της στο βασικό εργοστάσιό της στην Κίνα, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2006.

Ρόλο, ωστόσο, έπαιξαν στην αύξηση του ΑΕΠ και οι κρατικές δαπάνες σε έργα υποδομής όπως γέφυρες και δρόμοι, καθώς και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία συνέβαλε στην αύξηση των κινεζικών εξαγωγών σχεδόν κατά 35%, το 2003, σε άνω των 438 δισ. δολαρίων.

Ιαπωνία

Πολύ λιγότερο θεματικές είναι οι επιδόσεις της Ιαπωνίας, όπου αφενός διατηρήθηκαν και τον Δεκέμβριο τα χαμηλά επίπεδα δανεισμού, ενώ η προσφορά χρήματος παρουσίασε μέτρια ανάπτυξη. O τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας ελαφρά επιδείνωση από την πτώση του κατά 5% τον Νοέμβριο. Οσο για τον δείκτη M2 της προσφοράς χρήματος, αυξήθηκε κατά 1,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002, επιβραδυνόμενος έναντι του 1,6% που είχε παρουσιάσει τον Νοέμβριο και του 2,2% του Δεκεμβρίου του 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή