Μείωση βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο σε Γαλλία – Βρετανία

Μείωση βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο σε Γαλλία – Βρετανία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιαστική υποχώρηση κατά 0,4% σημείωσε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία αντιστρέφοντας δύο συναπτούς μήνες αύξησης και διαψεύδοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών για αύξηση 0,1%. Εξ ίσου απροσδόκητη ήταν, άλλωστε, η υποχώρηση κατά 0,7% που σημείωσε τον Νοέμβριο ο μεταποιητικός τομέας στη Βρετανία, μετά τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψής του.

Ειδικότερα, οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή τους κατά 0,6%, οι βιομηχανίες καταναλωτικών προϊόντων κατά 1,4% και οι βιομηχανίες μικροεπεξεργαστών, μετάλλων και ορυκτών κατά 0,4%. «H γαλλική οικονομία έχει μείνει πίσω από την ευρωπαϊκή, που ανακάμπτει», σχολίασε ο Εμανουέλ Φερί, οικονομικός αναλυτής της Exane, που εκτιμά ότι η ανατίμηση του ευρώ πλήττει τις γαλλικές εξαγωγές και οι γαλλικές εταιρείες δυσκολεύονται να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, κυρίως όταν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των φθηνών εισαγωγών.

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία έρχεται σε οξεία αντίθεση με την αύξηση κατά 1,3% της παραγωγής στη Γερμανία στο ίδιο χρονικό διάστημα. Καταδεικνύει, έτσι, ότι η γαλλική οικονομία επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2003. Μειώθηκαν, άλλωστε, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές και ειδικότερα η μείωση των εισαγωγών ίσως καταδεικνύει στασιμότητα της εγχώριας ζήτησης.

«Αγκάθι» το ισχυρό ευρώ

«Οι καταναλωτικές δαπάνες δεν έχουν εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης, οι επενδύσεις δεν βελτιώθηκαν στο τέλος του 2003 κι ενώ οι εξαγωγές μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, το ευρώ αποτρέπει τη βελτίωσή τους», επισημαίνει ο Ερνέστ Αντουάν Σεγιέρ, πρόεδρος της ομοσπονδίας εργοδοτών Medef, που εκπροσωπεί περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις. H Medef προβλέπει, πάντως, ανάκαμψη και στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, με τη Γαλλία να σημειώνει ανάπτυξη 1,7% μετά την κατά 0,2% συρρίκνωση του 2003.

Σε ό,τι αφορά τις βρετανικές βιομηχανίες, περιόρισαν την παραγωγή τους κατά 0,7% τον Νοέμβριο εξ αιτίας της απουσίας ικανοποιητικής ανάπτυξης στη Ζώνη Ευρώ στην οποία καταλήγουν περισσότερο από το 50% των βρετανικών εξαγωγών. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, πρόκειται για τη χειρότερη μείωση που έχει σημειωθεί μετά τον Οκτώβριο του 2002 και για την πρώτη από τον περασμένο Αύγουστο.

Η εξέλιξη είναι απογοητευτική για τους οικονομικούς αναλυτές, που προεξοφλούσαν ελαφρά αύξηση της παραγωγής μετά την κατά 0,9% αύξηση του Οκτωβρίου. Μετά τη μείωση του Νοεμβρίου, η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Βρετανίας σε ετήσια βάση περιορίζεται μόλις στο 0,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή