Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδά τους μετά τον πόλεμο στο Ιράκ εκτινάχθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου καθώς η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να προσελκύει τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου και παράλληλα ο βαρύς χειμώνας στις ΗΠΑ ενδέχεται να εξαντλήσει τα αμερικανικά αποθέματα που ήδη βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 1975. O ΟΠΕΚ απευθύνει, έτσι, έκκληση για σταθεροποίηση των αγορών και μέλη του αναφέρουν ότι ίσως δεν μπορέσει να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής κατά την επόμενη συνάντησή του, της 10 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, η τιμή του αργού στην αμερικανική αγορά κυμάνθηκε πάνω από τα 35 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών, ενώ στην αγορά του Λονδίνου ξεπέρασε τα 32 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα των τελεταίων εννέα μηνών. «Καλούμε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις αγορές πετρελαίου να λάβουν πρωτοβουλία για τη διατήρηση των τιμών σε επίπεδα που να αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών», τόνισε ο πρόεδρος του καρτέλ και υπουργός Πετρελαίου της Ινδονησίας, Πουρνόμο Γιουτζαντόρο. Σημειωτέον ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά οκτώ δολάρια το βαρέλι, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30%, μετά την απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο να μειώσει την παραγωγή κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα, ή κατά 3,5%, αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα, υπουργοί χωρών-μελών του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι επίκειται νέα μείωση της προσφοράς στη συνάντηση του Φεβρουαρίου επειδή υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσης πλεονάσματος κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους όταν θα υποχωρήσει η ζήτηση. Ωστόσο, με νέες δηλώσεις στις οποίες προέβησαν χθες, άφησαν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις. «Αν οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, δεν θα είμαστε εμείς ο παράγοντας που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Σεΐχ Αχμάντ αλ Φαντ αλ Σαμπάχ, που εξέφρασε την πρόθεση του καρτέλ «να διατηρήσει ισορροπία ανάμεσα στις τιμές, την προσφορά και τη ζήτηση». Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει δώσει ώθηση στη ζήτηση για καύσιμα, ενώ οι τρομοκρατικές ενέργειες στις εγκαταστάσεις του Ιράκ έχουν καθυστερήσει σημαντικά την ανάκαμψη της παραγωγής της χώρας.

Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου έχει, πάντως, καλλιεργήσει γενικευμένη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη. H Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι οι τιμές βρίσκονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και κάλεσε τον ΟΠΕΚ να παρέμβει για να «παγώσει» την αγορά. Το θέμα φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΟΠΕΚ, που προσπαθεί μεν να διατηρήσει τα αποθέματα σε περιορισμένα επίπεδα αλλά θέλει να αποφύγει τις πολιτικές επιπτώσεις μιας περαιτέρω εκτίναξης των τιμών. Οπως τονίζει ο Μάικλ Ρόθμαν της Merrill Lynch, «είναι μάλλον απίθανη η περίπτωση να γίνει αποδεκτή μια εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 40 δολαρίων που είδαμε με τον Πόλεμο του Κόλπου αν κρίνουμε από την αρνητική διάθεση τόσο των χωρών που εισάγουν όσο και των χωρών που εξάγουν». Πολλοί αναλυτές εκτιμούν, άλλωστε, ότι τα υφιστάμενα στοιχεία κατατείνουν σε πλεόνασμα παραγωγής την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή