Σκάνδαλο προώθησης α/κ στις ΗΠΑ

Σκάνδαλο προώθησης α/κ στις ΗΠΑ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες παράμετροι ανοίγουν στο σκάνδαλο της βιομηχανίας αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ, καθώς αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της χώρας (SEC) ανακοίνωσαν την ανακάλυψη περιπτώσεων χρηματισμού χρηματιστηριακών εταιρειών για την παρακίνηση επενδυτών να τοποθετήσουν χρήματα σε συγκεκριμένα αμοιβαία. Οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για κάποιου είδους «μισθολόγιο», βάσει του οποίου σημαντικός αριθμός αμοιβαίων κεφαλαίων παρείχε ρευστό και άλλων μορφών κρυφές αμοιβές σε χρηματιστηριακές εταιρείες. H SEC δεν κατονόμασε αμοιβαία κεφάλαια, όμως το ανακοινωθέν προσδίδει μια νέα διάσταση στο σκάνδαλο, το οποίο διαπιστώνεται πλέον -ύστερα από έρευνες εννιά μηνών- ότι ενδεχομένως να ζημιώνει εκατομμύρια επενδυτές.

Παραπλάνηση

Η ανεπαρκής καταγραφή των αμοιβών προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες είχε προ πολλού προσελκύσει την προσοχή της SEC. Ωστόσο, μόλις τον περυσινό Απρίλιο έγινε αντικείμενο πιο εντατικής έρευνας, στο πλαίσιο επαλήθευσης στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία κάποια αμοιβαία κεφάλαια χρησιμοποιούσαν χρηματιστηριακές εταιρείες για τη διενέργεια συναλλαγών σε μετοχές στα χαρτοφυλάκιά τους, παρότι υπήρχαν λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις. Οι έρευνες κλιμακώθηκαν τον Σεπτέμβριο, όταν οι Αρχές εστίασαν στις πρακτικές των συναλλαγών και στην εταιρική διακυβέρνηση στα αμοιβαία κεφάλαια, μετά τις αντίστοιχες έρευνες στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Οι νέες αποκαλύψεις φέρνουν στο φως ζητήματα παραπλάνησης μικροεπενδυτών, των οποίων οι αποφάσεις επηρεάστηκαν από ανεπαρκή στοιχεία που τους παρείχαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή