H Ιταλία κινδυνεύει να χάσει 2% του ΑΕΠ της από την κρίση της Parmalat και της Αργεντινής

H Ιταλία κινδυνεύει να χάσει 2% του ΑΕΠ της από την κρίση της Parmalat και της Αργεντινής

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόστος της τάξης του 1% του ΑΕΠ εκάστη αναμένεται να επιφέρουν στην οικονομία της Ιταλίας η υπόθεση Parmalat και η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου της Αργεντινής. Ειδικότερα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζούλιο Τρεμόντι, το σκάνδαλο που ξέσπασε από τον Νοέμβριο στον μεγαλύτερο ιταλικό όμιλο τροφίμων «είχε επίδραση ίση με τα μέτρα μας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος». Στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2004, έχουν προβλεφθεί μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 2,2% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% στο οποίο αναμένεται ότι διαμορφώθηκε πέρυσι. Του ίδιου ύψους εκτιμάται ότι θα είναι το κόστος από την υπόθεση Parmalat. O κ. Τρεμόντι δεν διευκρίνισε αν η υπόθεση θα επηρεάσει τις προβλέψεις της κυβέρνησης, οι οποίες είχαν καταρτισθεί πριν από την αποκάλυψη της κρίσης στην Parmalat. Βάσει αυτών των προβλέψεων, πάντως, το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,9%.

Πλαστογράφηση

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση, τραπεζικοί κύκλοι αποκάλυψαν χθες ότι η Parmalat έκανε χρήση του λογοτύπου της Deutsche Bank χωρίς έγκριση της γερμανικής τράπεζας, σε επιστολή της, στην οποία διαβεβαίωνε την υπηρεσία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της. Τον Νοέμβριο, η S&P είχε μειώσει τη βαθμολογία του ιταλικού ομίλου, επικαλούμενη «ανησυχίες για την ποιότητα των λογιστικών στοιχείων του και για τους τρόπους επένδυσης της ρευστότητάς του». H υπηρεσία έλαβε ως απάντηση έγγραφα στα οποία «αναφέρονταν λεπτομέρειες για τη ρευστότητα της Parmalat και επιβεβαιώνονταν τα ελεγχθέντα από λογιστή στοιχεία έτους και πρώτου εξαμήνου». Βάσει αυτών, ο όμιλος διέθετε ρευστό ύψους τουλάχιστον 1,066 δισ. ευρώ και τοποθετήσεις σε εύκολα ρευστοποιήσιμα αξιόγραφα αξίας 1,517 δισ. ευρώ.

Η κρίση στην Parmalat απειλεί να εμπλέξει και τον επικεφαλής της Capitalia, τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας βάσει περιουσιακών στοιχείων. Στο πλαίσιο των ερευνών για την αναζήτηση των υπευθύνων για σειρά εταιρικών σκανδάλων στη χώρα μέχρι και την Parmalat, ο Τσέζαρε Τζερόντζι δέχεται όλο και εντονότερες πιέσεις. Τον Δεκέμβριο, το όνομά του συμπεριελήφθη σε έρευνα για την κατάρρευση του μικρότερου ομίλου τροφίμων Cirio, ενώ σήμερα «πέτρα του σκανδάλου» αποτελούν οι στενές σχέσεις του με τον ιδρυτή και πρώην επικεφαλής της Parmalat, Καλίστο Τάντσι, ο οποίος ήταν έως πέρυσι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Capitalia. Πάντως, ο κ. Τζερόντζι κρίνεται πως ίσως αποτελεί στόχο πολιτικών κύκλων συνδεομένων με τον κ. Τρεμόντι, που επιδιώκουν τη μεταρρύθμιση των ιταλικών χρηματοοικονομικών αγορών.

Η αναδιάρθρωση

Η Ιταλία, όμως, ίσως υποστεί πλήγμα και από τα σχέδια της Αργεντινής για αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου της, ύψους 88 δισ. δολαρίων (69,01 δισ. ευρώ). Τουλάχιστον 400.000 Ιταλοί είναι οι χειρότερα πληγέντες μεταξύ των Ευρωπαίων μικροεπενδυτών οι οποίοι τοποθέτησαν κεφάλαια σε κρατικά ομόλογα της Αργεντινής, πριν από το 2001, έτος κατά το οποίο η τελευταία δήλωσε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της. Σήμερα, η Αργεντινή σχεδιάζει παρακράτηση του 75% της αξίας των ομολόγων, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξόδου από την κρίση, και καταβολή στους επενδυτές 25 σεντς για κάθε δολάριο που τους οφείλει. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βέβαια, απευθύνει έκκληση στη χώρα να φερθεί «φιλικά» στους κατόχους των ομολόγων της, όμως η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη. Για την Ιταλία, αυτό θα σημάνει μάλλον απώλειες της τάξης των 13 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή