Κίνα: δασμούς μέχρι και 55% στα υψηλής ποιότητας προϊόντα χάλυβα

Κίνα: δασμούς μέχρι και 55% στα υψηλής ποιότητας προϊόντα χάλυβα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν στην επιβολή βαρύτατων δασμών μέχρι και 55% στα υψηλής ποιότητας προϊόντα χάλυβα που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και στη ναυπηγική. Πρόθεση της πρώτης χώρας σε εισαγωγές χάλυβα στον κόσμο είναι να προστατεύσει τη δική της βιομηχανία, καθώς εξακρίβωσε ότι άλλες χώρες εξαγωγοί χάλυβα εφαρμόζουν αντιντάμπινγκ. H είδηση είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η τιμή των μετοχών των βιομηχανιών χάλυβα άλλων χωρών, όπως της China Steel της Ταϊβάν, και να εκτιναχθεί η τιμή των κινεζικών βιομηχανιών, όπως της Βaosteel.

Οι κινεζικές αρχές έλαβαν την απόφαση αυτή έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι Ρωσία, Νότια Κορέα, Ουκρανία, Καζαστάν και Ταϊβάν πωλούν τα προϊόντα ψυχρά εξηλασμένου χάλυβα σε τιμές κατώτερες από αυτές που επικρατούν στην αγορά. Παράλληλα, όμως, αποφάσισαν να εξαιρέσουν από τους δασμούς την τέταρτη στον κόσμο βιομηχανία χάλυβα, την POSCO της Νότιας Κορέας, επειδή εξακρίβωσαν ότι δεν εφαρμόζει αντιντάμπινγκ. Οι δασμοί έχουν υπολογιστεί, δηλαδή, ξεχωριστά για κάθε χώρα και θα ισχύσουν άμεσα με προοπτική να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου η Κίνα αναγκάστηκε να άρει τους δασμούς που είχε επιβάλει εν είδει αντεκδίκησης, καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση των αμερικανικών αρχών που καταργούσαν δασμούς μέχρι και 30%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου, οι εν λόγω δασμοί δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μείωση των συνολικών εισαγωγών ψυχρά εξηλασμένου χάλυβα στην Κίνα, που το περασμένο έτος έφθασαν τους εννέα με 10 εκατομμύρια τόννους και βάσει προβλέψεων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα το 2004.

Πηγές της βιομηχανίας τονίζουν, μάλιστα, ότι μολονότι η επιβολή δασμών θα μπορούσε να επηρεάσει περί το 1/3 των εισαγωγών της χώρας, η Κίνα μπορεί να στραφεί σε άλλους προμηθευτές, όπως η Ιαπωνία και η POSCO της Νότιας Κορέας, ώστε να καλύψει τυχόν ελλείψεις. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα κατέλαβε την πρώτη θέση στον κόσμο σε εισαγωγές χάλυβα το 2002, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της POSCO, που εξάγει περί τους 800.000 τόννους ψυχρά εξηλασμένου χάλυβα στην Κίνα, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τα μέτρα ήταν αναμενόμενα και «άλλες βιομηχανίες έχουν προετοιμαστεί για να εξουδετερώσουν τον αντίκτυπο». Πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν, άλλωστε, ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν ελάχιστα τις βιομηχανίες της Ταΐβάν, καθώς οι περισσότερες από τις εξαγωγές της στην Κίνα επανεξάγονται και εξαιρούνται από τη φορολόγηση. Οταν διέρρευσε η είδηση, η τιμή των μετοχών της βιομηχανίας China Steel της Ταϊβάν αρχικά υποχώρησε κατά 2,05% στα 28,70 δολάρια Ταϊβάν για να ανακάμψει αργότερα σε επίπεδα μόλις κατά 0,3% κατώτερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Μεταξύ των κινεζικών βιομηχανιών χάλυβα που εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από την επιβολή των δασμών είναι οι BaoshaIroand Steel Co Ltd, Angang New Steel Co Ltd και WuhaSteel, ενώ σύμφωνα με την τράπεζα ING, θα επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές των εξαγωγών οι ιαπωνικές βιομηχανίες χάλυβα και φυσικά η νοτιοκορεατική POSCO. Σημειωτέον ότι η τιμή της μετοχής της κινεζικής βιομηχανίας Baosteel ενισχύθηκε κατά 0,13% φθάνοντας στα 7,78 γουάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή