H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

E… λοιπόν, τώρα, και επισήμως μας λένε… πως χτίζεται η εμπιστοσύνη για τις ισχυρές προοπτικές της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Ετσι λοιπόν, η στήλη δεν αισθάνεται μοναξιά, καθώς η «θερμή» εικόνα της αμερικανικής οικονομίας ενισχύεται και από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED). H περίφημη αυτή «Φαιά Βίβλος», όπως αποκαλείται το Beige Book της FED, δηλαδή η έκθεση για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, περιείχε ακόμη ζωηρά χρώματα, που ενεθάρρυναν τους επενδυτές και το δολάριο, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία παρουσίασε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τον μήνα Δεκέμβριο έως τις 6 Ιανουαρίου -με εξαίρεση την περιοχή του St Louis- από την προηγούμενη έκθεσή της, δεδομένου ότι οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους και η αμερικανική βιομηχανία έδειξε τις δυνάμεις της!!!

Παράλληλα, η θετική εικόνα που αναδίδει η εξέλιξη του εμπορικού ελλείμματος ανακούφισε και τη Wall Street και τον Λευκό Οίκο. Και οι τρεις δείκτες -ο Dow Jones, ο Standard & Poor’s 500 και ο Nasdaq- απόλαυσαν ένα ξέσπασμα ανόδου, προεξοφλώντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναδίδει πληθώρα καλών στοιχείων. Τον μήνα Νοέμβριο το έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 38 δισ. δολάρια (από 41,6 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο). H αλματώδης αύξηση κατά 2,9% των εξαγωγών αποτελεί σαφή ένδειξη του πλεονεκτήματος από την υποτίμηση του δολαρίου. Το δολάριο ανέκαμψε ραγδαία χθες έναντι του ευρώ, που έπεσε στα 1,2630 δολάρια, απεικονίζοντας την ικανοποίηση αυτή.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση της FED, «η ανάκαμψη της οικονομίας επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν και η δραστηριότητα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικής Αμερικής έχει κινηθεί». Ακριβώς η «θερμή» εικόνα που έδωσε έκθεση της FED για την «καρδιά» της αμερικανικής βιομηχανίας είναι πολυσήμαντη. Ηδη ο δείκτης «κλειδί» της βιομηχανικής δραστηριότητας έχει δείξει ότι η ανάκαμψη προχωρεί ραγδαία. H επιχειρηματική Αμερική με τη γενναιόδωρη νομισματική πολιτική του Αλαν Γκρίνσπαν και την αντίστοιχη μείωση της φορολογίας του Μπους αισθάνεται σίγουρη για το μέλλον και δραστηριοποιείται. H έναρξη της σημαντικής βελτίωσης από τη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ πιστοποιεί, επίσης, και τη θετική επίδραση της υποτίμησης του δολαρίου.

Παράλληλα, η ελπιδοφόρα ανάκαμψη της αγοράς εργασίας σε πέντε από τις 12 διοικητικές περιφέρειες της FED -δηλαδή στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Ντάλας, στο Ρίτσμοντ και στη Μινεάπολη- όπως επισημαίνεται στο Beige Book της FED, παρέχει πιστοποιητικό εμπιστοσύνης στην ισχυρή πορεία της αμερικανικής οικονομίας. H εξέλιξη αυτή είναι πολλαπλώς ενδιαφέρουσα. Να θυμίσω ότι τα στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν τις ισχυρές προσδοκίες που είχαν επενδυθεί σε αυτά. Οπως έδειξαν τα στοιχεία, οι νέες θέσεις απασχόλησης σημείωσαν πενιχρή αύξηση κατά 1.000 τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους της Wall Street που είχαν προβλέψει μεγαλύτερη αύξηση κατά 130.000. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,7% (από 5,9% τον Νοέμβριο). Μελανό σημείο είναι οι συνεχιζόμενες απώλειες (όμως με βραδύτερους ρυθμούς έτους) για 41ο συνεχή μήνα στον τομέα της βιομηχανίας. Αντίθετα, στους ειδικευμένους τομείς και στον επιχειρηματικό τομέα η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας συντελέσθηκε για έκτο συνεχή μήνα.

Τώρα η πλέον σημαντική συνεδρίαση της FED υπό τον Αλαν Γκρίνσπαν θα αποκαλύψει πολλά… H κρίσιμη αυτή συνεδρίαση της Fed’s opemarket comittee, η οποία είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί στις 27/28 Ιανουαρίου. Κι ενώ η FED έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα κρατήσει τα επιιτόκια στο 1%, δηλαδή στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα των 45 ετών, όσο καιρό χρειαστεί, κανείς δεν αισθάνεται πλέον σίγουρος. Να επισημανθεί ότι η τελευταία απόφαση στις 25 Ιουνίου του περασμένου έτους της 12μελούς επιτροπής της Fed’s opemarket comittee ήταν σχεδόν ομόφωνη ως προς το ποσοστό της μείωσης του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, δηλαδή στο 1%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1958 (που ήταν μόλις 0,68%). Εφαρμόζοντας την πλέον επιθετική τακτική και στρατηγική στη νομισματική πολιτική, από το 1987 που κρατάει τα ηνία της FED, ο Αλαν Γκρίνσπαν έχει μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια 13 φορές από τον Ιανουάριο του 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή