Ελπίδες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού

Ελπίδες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτονικές τάσεις κυριάρχησαν, χθες, στα μεγαλύτερα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurotop-100 να καταγράφει απώλειες 0,01% και τον αντίστοιχο FTSE Eurotop-300 να παραμένει, εν τέλει, αμετάβλητος. Καθώς οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών δεν κατέγραψαν αξιόλογες διακυμάνσεις, ο όγκος των συναλλαγών περιορίστηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, με τις μετοχές που κατέγραψαν κέρδη να είναι σχεδόν ίσες με εκείνες που σημείωσαν απώλειες.

Ορισμένα θετικά στοιχεία από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών της Γηραιάς Ηπείρου για μια δυναμική ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αν και οι λιανικές πωλήσεις ήταν τον Δεκέμβριο χαμηλότερες απ’ ό,τι αναμενόταν, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν υπό έλεγχο, ενώ οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο, συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις. Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια αύξηση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, χάρις στην αισιόδοξη εικόνα που παρουσίαζει η αμερικανική οικονομία.

Αναλυτικότερα, σημαντικά κέρδη σημειώθηκαν στον ασφαλιστικό κλάδο, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx να έχει ενισχυθεί κατά 2,2%, λόγω της αναβάθμισης της βαθμολογίας μιας σειράς εταιρειών. Οι μετοχές της ολλανδικής ING, της γαλλικής Axa και της βρετανικής Aviva σημείωσαν άνοδο 2,8%, 3,4% και 2,4% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η κατά 5,1% πτώση της μετοχής της βρετανικής εταιρείας λιανικού εμπορίου GUS παρέσυρε σε απώλειες τον ευρύτερο κλάδο. H επισήμανση της θυγατρικής της GUS, Argos, για χαμηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως και η ανακοίνωση ανάλογων στοιχείων εκ μέρους της ανταγωνίστριας Woolworths, ώθησαν τη μετοχή της τελευταίας σε πτώση 5,8%.

Σε απώλειες οδηγήθηκαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής τσιπ, αφού η Intel, αμερικανικών συμφερόντων, προειδοποίησε για μια πτώση των κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του 2004. Ειδικότερα, η μετοχή της γερμανικής Ιnfineoαπώλεσε το 1,6% της αξίας της, ενώ εκείνη της ολλανδικής ASML σημείωσε μια κατά 3,4% πτώση, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανανακοίνωσε κέρδη 16 εκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2003.

Εν κατακλείδι, ο δείκτης FTSE-100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχώρησε κατά 0,12% και, στο Παρίσι, ο γενικός δείκτης Cac-40 ενοσχύθηκε κατά 0,4%. Κέρδη 0,33% σημείωσε ο δείκτης Dax του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ενώ στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης καταγράφηκε άνοδος 0,12%. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο γενικός δείκτης Mib-30 παρουσίασε άνοδο 0,39% και ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης υποχώρησε κατά 0,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή