EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη της μετοχής Reuters 14% μετά τις καλές ειδήσεις

Το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 3,5 ετών, της τάξης του 14%, πραγματοποίησε χθες η τιμή της μετοχής του υπ’ αριθμόν 1 εισηγμένου πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων του κόσμου, Reuters Group, με την είδηση ότι τα έσοδα της βασικής μονάδας του μειώνονται πλέον με βραδύτερους ρυθμούς και λιγότεροι πελάτες ακυρώνουν τις συνδρομές τους. Το βρετανικό πρακτορείο επωφελείται πλέον της ανάκαμψης στη βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μετά το τριετές πλήγμα που δέχθηκαν τα έσοδα και η κερδοφορία του. Οπως προβλέπεται, τα έσοδά του θα μειωθούν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, «ελαφρώς καλύτερα» έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Οσο για τις πωλήσεις, εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν στις 17 Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν κατά 10,9% μειωμένα το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Τριπλάσια κέρδη η FleetΒoston

Θεαματικές επιδόσεις ανακοίνωσε η έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, FleetBostoFinancial Corp, για το τέταρτο τρίμηνο του 2003, στη διάρκεια του οποίου τα κέρδη της σχεδόν τριπλασιάσθηκαν, βοηθούμενα από την αύξηση των προμηθειών και τη βελτίωση της πιστωτικής ποιότητας. H τράπεζα ανακοίνωσε, βέβαια, και ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενδέχεται να προσφύγει στα δικαστήρια κατά των μονάδων της, Columbia Management Advisors και Columbia Funds Distributor, για ασαφείς συναλλαγές αμοιβαίων κεφαλαίων. Πάντως, τα κέρδη της FleetΒostoδιαμορφώθηκαν στα 732 εκ. δολάρια, έναντι 261 εκ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 7%, στα 3,07 δισ. δολάρια. Για το σύνολο του 2003, τα κέρδη της υπερδιπλασιάσθηκαν, διαμορφούμενα στα 2,6 δισ. δολάρια.

Κιρχ εναντίον Μπρόγερ

Αγωγή κατά της Deutsche Bank και του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της, Ρολφ Μπρόγερ, κατέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο Λέο Κιρχ, του οποίου η εταιρεία MME κατέρρευσε τον Απρίλιο του 2002. Σύμφωνα με τον Γερμανό επιχειρηματία, η κατάρρευση οφείλεται σε συνωμοσία της τράπεζας, της Liberty Media και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της, Τζον Μαλόουν, για την υπονόμευση συμφωνίας που διαπραγματευόταν ο κ. Κιρχ, προκειμένου να εισαγάγει την εταιρεία του στο Χρηματιστήριο ώς το 2004. H αγωγή στηρίζεται σε συνέντευξη του κ. Μπρόγερ, τότε διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche, τον Φεβρουάριο του 2002, βάσει της οποίας οι τράπεζες ενδεχομένως να μην ήταν πρόθυμες να επεκτείνουν τις πιστώσεις προς την εταιρεία. Αυτό, σύμφωνα με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου του Μονάχου, παραβιάζει τους κανόνες περί απορρήτου.

Πιέσεις για το αυτοκίνητο του λαού

Εντονες πιέσεις αναμένεται να δεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα η Γερμανία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να άρει νόμο που προστατεύει την αυτοκινητοβιομηχανία της, Volkswagen, από εχθρική εξαγορά, περιορίζοντας τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων στο 20%, ανεξαρτήτως του μεγέθους του μεριδίου τους. H Επιτροπή έχει ήδη προειδοποιήσει τη χώρα ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει τους κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εικάζεται πως σε λίγες ημέρες θα θέσει τη Γερμανία προ διλήμματος, με την απειλή νομικών μέτρων. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει νέους τριγμούς στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου. Δεν θεωρείται, πάντως, καθόλου απίθανη, δεδομένου ότι η Γερμανία επιμένει πως ο νόμος δεν παραβιάζει κανέναν κανόνα της E.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή