Με εμπορικά αντίποινα απειλεί η Ευρωπαϊκή Ενωση τις ΗΠΑ

Με εμπορικά αντίποινα απειλεί η Ευρωπαϊκή Ενωση τις ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ζητά την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την επιβολή νέων δασμών σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων ως αντίποινα στην τροπολογία Μπιρντ, που κρίθηκε παράνομη από τον ΠΟΕ. H πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση την ένταση στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών ακριβώς τη στιγμή που εντείνονται οι προσπάθειες για επιστροφή στο τραπέζι των εμπορικών συνομιλιών μετά την κατάρρευση στο Κανκούν.

Διεθνές μέτωπο

«Η τροπολογία Μπιρντ έχει προκαλέσει ανησυχία παντού όπως φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό των καταγγελιών», σχολίασε σχετικά ο επίτροπος Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, αναφερόμενος στην τροπολογία που δίνει στις αμερικανικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επωφελούνται όταν επιβάλλονται δασμοί αντιντάμπινγκ σε ξένες επιχειρήσεις. Μεταξύ των χωρών-μελών που συμμετέχουν στην ίδια πρωτοβουλία συγκαταλέγονται ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Βραζιλία. Σε περίπτωση έγκρισης, θα επιβληθούν σε αμερικανικά προϊόντα δασμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που ενδέχεται να εξαναγκάσουν την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την επίμαχη τροπολογία. H σχετική ακρόαση στην επιτροπή διευθέτησης διαφορών του ΠΟΕ θα διεξαχθεί στο πλαίσιο έκτακτης συνόδου στις 26 Ιανουαρίου. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων χωρών, τυχόν έγκριση από πλευράς του ΠΟΕ δεν συνεπάγεται ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν αυτομάτως. Αναμένεται, άλλωστε, ότι το εν λόγω αίτημα θα προκαλέσει την αντίδραση των αμερικανικών αρχών με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η λήψη απόφασης επί του δικαιώματος επιβολής κυρώσεων για 60 ημέρες.

Κλιμάκωση έντασης

Η εμπορική διαμάχη επί του θέματος είναι μία από τις πολλές στις οποίες έχει εμπλακεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, που μολονότι δηλώνει ένθερμος οπαδός του ελεύθερου εμπορίου, κατηγορείται συνεχώς ότι αρνείται να υπακούσει στους διεθνείς κανόνες του ΠΟΕ όταν δεν συνάδουν με την πολιτική της κυβέρνησής του. H εν λόγω διαμάχη κλιμακώνεται, όμως, λίγες ημέρες αφότου κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου απηύθηνε έκκληση για ανάληψη του διαλόγου με αντικείμενο την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κανκούν.

Οι δύο πλευρές του Ατλαντικού αντικρούουν τις κατηγορίες ότι οι διαμάχες για ζητήματα αυτού του είδους περιορίζουν τη δυνατότητά τους να επιτύχουν συμφωνία στο πλαίσιο του ΠΟΕ για τη μείωση των δασμών στις επιχειρήσεις, που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα έδινε ισχυρή και καθοριστική ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. H τροπολογία Μπιρντ, όμως, υποστηρίζεται από πολλά μέλη του Κονγκρέσου και η απειλή της επιβολής κυρώσεων ενδέχεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις Αμερικανών πολιτικών εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή