Κατά… 0,1% περισσότερο αισιόδοξη η E.E.

Κατά… 0,1% περισσότερο αισιόδοξη η E.E.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρώς πιο αισιόδοξες είναι οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τέταρτο τρίμηνο του 2003, καθώς βασίζονται στην ανάπτυξη 0,4% που σημείωσε το τρίτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση και 0,3% σε ετήσια βάση. H Επιτροπή αναθεωρεί, έτσι, προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το τέταρτο τρίμηνο, για ανάπτυξη κυμαινόμενη από 0,3% έως 0,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η αρχική της εκτίμηση μιλούσε για ανάπτυξη από 0,2% έως 0,6%. Την αισιοδοξία της δικαιολογεί μερικώς η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία αλλά τα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία καταδεικνύουν σαφώς ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης Ευρώ συρρικνώθηκε το 2003 για πρώτη φορά μετά μία δεκαετία και ότι η ανάκαμψή της βασίζεται σε σαθρά θεμέλια.

«Προβλέπουμε ότι η οικονομία της Ζώνης Ευρώ θα οικοδομήσει περαιτέρω ανάπτυξη πάνω στην ανάκαμψη που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2003», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σημειώνει το τρίτο τρίμηνο η Ελλάδα με 1,8% σε τριμηνιαία βάση και 5,0% σε ετήσια, η Φινλανδία 0,8% και 1,5% αντιστοίχως και η Σουηδία 0,5% και 1,5% αντιστοίχως. Τη χειρότερη εικόνα εμφανίζουν η Γερμανία με ανάπτυξη 0,2% σε τριμηνιαία βάση και συρρίκνωση κατά 0,2% σε ετήσια βάση, η Γαλλία με ανάπτυξη 0,4% σε τριμηνιαία βάση και συρρίκνωση 0,3% σε ετήσια και η Ολλανδία με μηδενική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο και συρρίκνωση κατά 1,2% σε ετήσια βάση. Σημειωτέον ότι η εκτός Ζώνης Ευρώ Βρετανία σημείωσε ανάπτυξη 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 2,1% σε ετήσια.

Αδύναμη η Γερμανία

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Γερμανία, στελέχη του Στατιστικού Γραφείου προβλέπουν τώρα ότι η ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο θα περιορισθεί «σαφώς κάτω» από την αρχική εκτίμηση του 0,5% σε τριμηνιαία βάση, με αποτέλεσμα η γερμανική οικονομία να παρουσιάζει για το 2003 συρρίκνωση 0,1%, τη χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. O πρόεδρος του Στατιστικού Γραφείου, άλλωστε, παραδέχθηκε ότι οι οικονομικές εξελίξεις στη Γερμανία ήσαν «απογοητευτικές» το 2003 όπως και τα δύο προηγούμενα έτη και τόνισε ότι «υπήρξαν κάποιες ενδείξεις περί κάποιας ελαφράς ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για βιώσιμη ενίσχυση της οικονομίας». Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, φάνηκε πιο αισιόδοξος όταν τόνισε ότι «η αυξημένη ζήτηση και η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε σε μια ανάκαμψη των επενδύσεων και της κατανάλωσης».

Εξ άλλου, αισιοδοξία εξέφρασε χθες και η Τράπεζα της Γαλλίας, που ανακοίνωσε χθες ότι η τελευταία έρευνά της μεταξύ των γαλλικών επιχειρήσεων καταδεικνύει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2004 η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. H τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2004 στο 0,7% από το αρχικό 0,4%, ενώ σε ό,τι αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2003, την αναθεώρησε στο 0,6% από την αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 0,5%. «H παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας μέσα στους επόμενους μήνες», αναφέρει ενδεικτικά η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Γαλλίας, που τονίζει ότι η δραστηριότητα στη βιομηχανία σημείωσε ελαφρά αύξηση τον Δεκέμβριο.

Σημειωτέον ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και η κατανάλωση αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της Ζώνης Ευρώ, εξαιρουμένων της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, υποχώρησαν οι επενδύσεις κατά 0,3%.

Ευρω-φόβοι

Από την πλευρά τους, πάντως, οι οικονομικοί αναλυτές εξακολουθούν να συνιστούν σύνεση, καθώς εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη ενίσυχηση του ευρώ θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη στη Ζώνη Ευρώ. Οπως επισημαίνουν, οι εξαγωγές της ζώνης Ευρώ, που το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 2,0% οδηγώντας στην οικονομική ανάκαμψη, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ζημιά που αναμένεται να υποστούν από την ενίσχυση του ευρώ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Εμανουέλ Φερί, οικονομικού αναλυτή στην επενδυτική και χρηματιστηριακή Exane, ο οποίος, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, τονίζει ότι «δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε ανάκαμψη των επενδύσεων το 2004» και υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα ανακάμψει η γαλλική οικονομία, επειδή ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή