H Starbucks ανοίγει το πρώτο της καφέ στο Παρίσι

H Starbucks ανοίγει το πρώτο της καφέ στο Παρίσι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην Ευρώπη, και μάλιστα με φιλόδοξους στόχους, σηματοδοτεί το άνοιγμα του πρώτου καφέ Starbucks στο κέντρο του Παρισιού. H εταιρεία Starbucks Corp. είναι εκείνη που «γνώρισε» στους Αμερικανούς τα ευρωπαϊκού τύπου καφέ. Και σήμερα ελπίζει πως οι νέες συνήθειες που εισάγει, τα χάρτινα κυπελάκια του καπουτσίνο και οι χώροι μη καπνιστών, θα προσελκύσουν ακόμα και τους πιο πιστούς των παραδοσιακών καφέ της πρωτεύουσας μιας χώρας με μακρά δική της ιστορία στο ρόφημα και στους χώρους απόλαυσής του.

Η δραστηριοποίηση της Starbucks στη Γαλλία γίνεται στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την Grupo Vips, ισπανική εταιρεία που είναι εταίρος της Starbucks σε 16 χώρους πώλησης στην Ισπανία. Οι δύο εταιρείες συμμετέχουν επί ίσοις όροις στην κοινοπραξία, ενώ το κατάστημα του Παρισιού αυξάνει στις επτά -οι άλλες έξι είναι η Αυστρία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ελβετία- τις ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται η αμερικανική αλυσίδα. H τελευταία αγόρασε τον χώρο που καταλάμβανε ώς πέρυσι ο χρεοκοπημένος αερομεταφορέας Air Afrique στη λεωφόρο Οπερά, η οποία συνδέει τη φημισμένη Οπερα του Παρισιού με το μουσείο του Λούβρου. O χώρος, που ήταν πριν από έναν αιώνα επίσης καφέ, ανοίγει τις πύλες του σήμερα, Παρασκευή. Είναι, δε, το πρώτο από τα τρία καφέ που σχεδιάζει να ανοίξει η αλυσίδα στο Παρίσι. Το δεύτερο θα ανοίξει τη Δευτέρα στην επιχειρηματική περιφέρεια Λα Ντεφάνς και το τρίτο τον ερχόμενο μήνα, στο Μονπαρνάς.

Τα ακριβά ενοίκια της λεωφόρου Οπερά καθιστούν δύσκολο για την αλυσίδα να παρουσιάσει κέρδη, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν τα προαναφερθέντα παραδοσιακά καφέ. Σε ολόκληρη τη Γαλλία λειτουργούν 55.544 καφέ, που απασχολούν 114.000 άτομα και έχουν πωλήσεις 5,6 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του 1999. Τα καφέ είναι στο σύνολό τους ιδιόκτητα και εκτός από το ομώνυμο ρόφημα, προσφέρουν οινοπνευματώδη ποτά και γεύματα, το μεσημέρι. O καφές (απλός εσπρέσο) που σερβίρεται στο μπαρ κοστίζει περίπου 1,10 ευρώ, ενώ για τους Παριζιάνους που προτιμούν να τον πιουν σε τραπέζι κοστίζει περίπου 2 ευρώ. Στο κατάστημα της Starbucks, ο απλός εσπρέσο θα κοστίζει λίγο ακριβότερα απ’ ό,τι στο μπαρ των κλασικών καφέ, ήτοι 1,60, ενώ το κρουασάν 1 ευρώ. Στα προϊόντα αυτά, οι τιμές απέχουν, βέβαια, πόρρω απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, τόσο σε καταστήματα Starbucks όσο και σε άλλα. Πάντως, η αλυσίδα, η οποία στην περίπτωση αυτή έχει προσαρμόσει τις γεύσεις της σύμφωνα με τη γαλλική κουζίνα, προσφέρει επίσης γαλλικό τοστ αντί 2,50 ευρώ, ενώ αναμένει πως οι τηγανίτες και τα σάντουιτς θα της αποφέρουν περίπου το 20% των πωλήσεών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή