ΗΠΑ: οι συγχωνεύσεις φέρνουν και άλλες συγχωνεύσεις στις τράπεζες

ΗΠΑ: οι συγχωνεύσεις φέρνουν και άλλες συγχωνεύσεις στις τράπεζες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έναντι 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Bank One Corp. από την J. P. MorgaChase & Co., η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο εικοσιτετράωρα και η οποία πραγματοποιείται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εξαγορά της FleetBostoFinancial Corp. από την Bank of America Corp., προοιωνίζεται και άλλες συγχωνεύσεις, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες θα βρίσκονται αντιμέτωπες με ολοένα και μεγαλύτερους ανταγωνιστές.

Οπως παρατηρεί ο Πολ Φούσκο, αναλυτής της JohHancock Financial Industries Fund, «οι συγχωνεύσεις φέρνουν και άλλες συγχωνεύσεις… ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι είναι προτιμότερο να επιλέξεις με ποιον θα συνεργασθείς και θα συγχωνευθείς παρά να επιλεγείς από κάποιον άλλον… Είμαι σίγουρος ότι ολοένα και περισσότεροι τραπεζίτες θα ασχολούνται και θα συζητούν περί εξαγορών και συγχωνεύσεων…».

Οι τρεις μεγαλύτερες πλέον αμερικανικές τράπεζες, οι Citigroup Inc., J. P. Μorgaκαι Bank of America, θα διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή ανώτερης του ενός τρίτου του ενεργητικού των τραπεζών, το οποίο ασφαλίζει η ομοσπονδιακή υπηρεσία Federal Deposit Insurance Corp. Παράλληλα, από κοινού, οι τρεις κολοσσοί θα ελέγχουν σχεδόν το 70% της αμερικανικής αγοράς τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις.

Παρότι ορισμένες εξ αυτών αποτελούν ήδη κολοσσούς, στις τράπεζες, για τις οποίες εκτιμάται ότι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε εξαγορές, συγκαταλέγονται οι Citigroup, Wachovia Corp., Wells Fargo & Co., Fifth Third bancorp, BB&T Corp., WashingtoMutual Inc. και Keycorp. Στους πιθανούς, προς εξαγορά στόχους, περιλαμβάνονται σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου τράπεζες όπως οι National City Corp. στο Κλίβελαντ, Suntrust Banks Inc. στην Ατλάντα, Comerica Inc. στο Ντιτρόιτ, UnioPlanters Corp. και National Commerce Financial Corp. στο Μέμφις. Δύο τράπεζες, οι U.S. Bancorp και PNC Financial Services Group, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσουν είτε στόχο εξαγοράς είτε να εξαγοράσουν οι ίδιες κάποιαν άλλην.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Philadelphia KBW Bank Index σημείωσε το 2003 άνοδο της τάξεως του 30%, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν τις τραπεζικές μετοχές, ώστε να ωφεληθούν οικονομικά από τις προσδοκώμενες εξαγορές. Ομως, ορισμένες αμερικανικές τράπεζες εκτιμούν τώρα ότι η κερδοφορία τους ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια και θα επιβραδύνονται οι ρυθμοί αύξησης του δανεισμού τους, ιδιαίτερα προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Οπως παρατηρεί ο αναλυτής Μπλέικ Χάουελς, της Becker Capital Management, στην πολιτεία του Ορεγκον, «η προοπτική κερδοφορίας των αμερικανικών τραπεζών για το 2004 δεν είναι εξαιρετικά θετική, οι τιμές των μετοχών τους είναι μάλλον υψηλές και η συγκυρία αυτή προοιωνίζεται εξαγορές και συγχωνεύσεις…».

Παρόμοια άποψη εκφράζει το στέλεχος της MorgaStanley, Βίκραμ Γκάντι. Οπως αναφέρει, «η κερδοφορία των τραπεζών θα υποστεί εντονότερες πιέσεις τα επόμενα χρόνια… περισσότεροι τραπεζίτες θα είναι διαθέσιμοι να… συζητήσουν απ’ ό,τι στο παρελθόν…».

Η αξία των συγχωνεύσεων στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ ανήλθε πέρυσι στα 168,7 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να είναι φέτος υψηλότερη. Με την εξαγορά που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα και βάσει του ενεργητικού τους, οι δέκα μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες είναι σήμερα οι εξής: Citigroup Inc., JPM Chase/Bank One, BofA/FleetBoston, Wells fargo, Wachovia, WashingtoMutual, U.S. Bancorp, SunTrust Banks, National City και Bank of NY.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή