H J. P. Morgan εξαγοράζει την Bank One

H J. P. Morgan εξαγοράζει την Bank One

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξαγορά της Bank One θα προχωρήσει η J. P. Morgan, καταβάλοντας τίμημα 58 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο μιας μεταξύ τους συμφωνίας που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισάξιου της Citigroup τραπεζικού ομίλου. Από τη συναλλαγή αυτή, που θα πραγματοποιηθεί μέσω ανταλλαγής μετοχών, θα ενοποιηθεί ουσιαστικά ο τομέας της επενδυτικής και επιχειρηματικής τραπεζικής της J. P. Μorgaμε τις πολύ μεγαλύτερες δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής της Bank One. H συνδυασμένη τράπεζα θα διαθέτει 2.300 παραρτήματα σε 17 πολιτείες των ΗΠΑ και τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονται στο 1,1 τρισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Citigroup αξιολογούνται στο 1,2 τρισ. δολάρια.

Με την απορρόφηση της Bank One, η J. P. Morgan, που είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, θα αναβαθμιστεί στη μεγαλύτερη εταιρεία έκδοσης πιστωτικών καρτών στη χώρα. H συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει μια λίαν θετική είδηση για τη Γουόλ Στριτ και, πιθανότατα, μια μορφή λύτρωσης για τον Τζέιμς Ντέιμον, διευθύνοντα σύμβουλο της Bank One, ο οποίος για μια περίοδο θεωρούνταν ο διάδοχος του προέδρου της Citigroup, Στάνφορντ Βέιλ. O κ. Ντέιμον αποχώρησε το 1998 από τη θέση του προέδρου της Citigroup, μετά μια σύγκρουση με τη διοίκηση της τράπεζας. Ωστόσο, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο κ. Ντέιμον θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της J. P. Morgan, μετά την πάροδο μιας διετίας, δίνοντας ένα διέξοδο από το δίλημμα της διαδοχής του Γουίλιαμ Χάρισον.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών συνεπάγεται την απόλυση 10.000 υπαλλήλων, με στόχο την εξοικονόμηση 2.2 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη τριετία. Οι περικοπές προσωπικού θα επικεντρωθούν περισσότερο στον τομέα λιανικής τραπεζικής της Bank One και, ειδικότερα, στα παραρτήματα της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, οι δραστηριότητες της Bank One θα διοικούνται από το Σικάγο, ενώ τα κεντρικά γραφεία της J. P. Μorgaθα παραμείνουν στη Νέα Υόρκη, όπου τα τελευταία χρόνια απολύθηκαν εκατοντάδες στελέχη της.

Σ’ ό,τι αφορά τους πελάτες, κυρίως, της Bank One οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες, ενώ, παράλληλα, δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή στην επωνυμία τους. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Bank One διαθέτει 1.800 υποκαταστήματα και τα περισσότερα βρίσκονται στις κεντρικοδυτικές και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. H J. P. Μorgaκατέχει 530 υποκαταστήματα, τα οποία λειτουργούν με το εμπορικό όνομα Chase και βρίσκονται, κυρίως, στη Νέα Υόρκη και στο Τέξας.

Η συμφωνία δεν έχει, όμως, ακόμη λάβει την έγκριση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, αν και πολλοί ειδήμονες θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος διακρίνεται τα τελευταία χρόνια από ένα κύμα συγχωνεύσεων, με την εξαγορά της Bank One από την J. P. Μorgaνα αποτελεί το τελευταίο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Πολλοί αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες παρεμφερείς κινήσεις στον κλάδο. Υπενθυμίζουμε ότι η Bank of America, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, εξαγόρασε την έβδομη μεγαλύτερη FleetBostonFinancial, έναντι 48 δισ. δολαρίων. Και οι δύο συμφωνίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δυναμική του κλάδου της λιανικής τραπεζικής.

Η ενοποίηση των δραστηριοτήτων της J. P. Μorgaκαι της Bank One αποτελεί πρωτοβουλία της πρώτης, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία ο ανταγωνισμός αυξάνεται, ιδιαίτερα στην τραπεζική αγορά της Νέας Υόρκης. O κ. Χάρισον, επικεφαλής της J. P. Morgan, δήλωσε σε συνέντευξη τα εξής: «Μέχρι στιγμής, δεν είχαμε σχηματίσει την κατάλληλη φόρμουλα δραστηριοτήτων και στρατηγικής. Επικρατούσε μεγάλη μεταβλητότητα στα κέρδη μας, καθώς ήμαστε πολύ εκτεθειμένοι στον τομέα της ιδιωτικής τραπεζικής, εις βάρος της λιανικής».

Η συγχώνευση αυτή συντελέστηκε λίγο μετά την ανάκαμψη της κερδοφορίας και της τιμής της μετοχής της J. P. Morgan. Μάλιστα, η ύφεση που είχε επισκιάσει κάθε δραστηριότητα της J. P. Morgan, είχε παρασύρει την κεφαλαιοποίησή της σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων της Bank One. Ωστόσο, μετά την αποκατάσταση της κερδοφορίας της, ο κ. Χάρισον δήλωσε ότι στόχος του ήταν να εκμεταλλευτεί τη σταθερότητα της τράπεζας. Αυτή η επέκταση στον κλάδο της λιανικής τραπεζικής, τόνισε ο ίδιος, ενισχύει την εικόνα της J. P. Μorgan.

Την παροχή υπηρεσιών οικονομικού συμβούλου στην J. P. MorgaChase ανέλαβε η J. P. MorgaSecurities, ενώ τον ρόλο του νομικού συμβούλου εκτέλεσε η SimpsoThacher & Bartlett. O οικονομικός σύμβουλος της Bank One ήταν η Lazard Freres & Company, ενώ οικονομικός σύμβουλος ήταν οι Watchell, Lipton, Rose& Katz.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή