H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ιδιαίτερα ενθαρρυντική εικόνα, που έδωσε μια ακόμη έκθεση της FED, πιστοποιεί την ισχυρή ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, H εξέλιξη αυτή επηρέασε βαθύτατα τόσο τη Wall Street όσο και το δολάριο που ενίσχυσαν χθες σημαντικά τη θέση τους. Το ευρώ υποχώρησε στα 1,2570 δολάρια. Οι «ενθαρρυντικές» διαστάσεις ανάκαμψης, που είχαν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες, παίρνουν τώρα νέα δυναμική από την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλαδέλφεια, και θερμαίνουν τις απαραίτητες ελπίδες. O δείκτης κλειδί της βιομηχανικής δραστηριότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλαδέλφεια κατέκτησε αλματωδώς τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.

Δικαίως, η Wall Street είχε ξεχάσει τις ανησυχίες της, καθώς επιβεβαιώθηκε ξανά ότι η αμερικανική οικονομία έχει ξεχάσει τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος τον Δεκέμβριο αυξήθηκε μόνο κατά 0,2%. Τα στοιχεία αυτά για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν την επιτυχή νομισματική πολιτική του Αλαν Γκρίνσπαν, ενισχύοντας την άποψη ότι η FED θα κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για αρκετό χρόνο ακόμη.

Η «hot» εικόνα της αμερικανικής οικονομίας θερμαίνεται ακόμη περισσότερο από τις παραγγελίες των ακριβών διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ, φωτίζοντας την ισχυρή ανάκαμψη που έχει δρομολογηθεί. Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες δίδουν ήδη σημαντικές παραγγελίες επιβεβαιώνοντας ότι η κυκλική ανάκαμψη έχει πυροδοτηθεί. Τώρα, οι ελπίδες των Αμερικανών που μεταφράζονται σε έκδηλη αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, κερδίζουν το στοίχημα. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών ανακάμπτει με γρήγορους ρυθμούς. Τα στοιχεία εμπιστοσύνης καταναλωτών, δείχνουν αλματώδη ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

– Λοιπόν, η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς πληθωρισμό!!! Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους και η αμερικανική βιομηχανία έδειξε τις δυνάμεις της!! Και ο Αλαν Γκρίνσπαν δεν φαίνεται να βιάζεται να σφίξει την κάνουλα του «τζάμπα χρήματος», έχοντας μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια 13 φορές από τον Ιανουάριο του 2001, από το 6,5% στο 1%. O Αμερικανός τραπεζίτης και η FED αφού εξισορρόπησαν με μαεστρία τους κινδύνους των τάσεων του πληθωρισμού (πτώση, αύξηση) έχουν επισημάνει ότι θα κρατήσουν τα επιτόκια στο 1%, δηλαδή στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα των 45 ετών (1958), για όσο καιρό χρειασθεί… Δηλαδή για πόσο;

Στο ερώτημα αυτό, ορισμένες από τις 19 κορυφαίες τράπεζες, έχουν αναθεωρήσει τις προηγούμενες προβλέψεις τους για την έναρξη του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 19, τώρα οι οκτώ (από τις αρχικές πέντε) την μεταθέτουν για το 2005!!! Ενώ η μοναδική από τις 19, η Bear Stearns που προέβλεπε την πρώτη αύξηση τον Μάρτιο του 2004, τώρα τη μεταθέτει για τον Μάιο.

Αλλά, καμιά πλέον δεν προβλέπει μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς και η Dresdner Kleinwort άλλαξε την πρόβλεψή της. Βεβαίως, όλες και οι 19, προβλέπουν ότι στην πρώτη συνεδρίαση του νέου χρόνου της Fed’s opemarket comittee, που θα πραγματοποιηθεί στις 27/28 Ιανουαρίου, δεν θα γίνει καμιά κίνηση. Σε αυτήν τη συνεδρίαση η FED θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα.

Συγκεκριμένα: Την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εξακολουθεί να την προβλέπει η Bear Stearns για τον Μάιο του 2004. Για τον Ιούνιο του 2004 την προβλέπουν οι τραπέζες: η Barclays, η Bank One, η Deutcshe Bank, η J.P Μorgaκαι η RBS Greenwich Capital. Για το καλοκαίρι του 2004 την προβλέπει η Bank of America. Για τον Αύγουστο την μεταφέρει η Citigroup (που αρχικώς την προέβλεπε για το 2005). Για το τρίτο τρίμηνο του 2004, η UBS Securities. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2004, την προσδιορίζει η Daiwa. Για τον Δεκέμβριο του 2004, η Mizuho Securities USΑ.

Για το 2005 προβλέπουν την πρώτη αύξηση οκτώ τράπεζες: H CSFB, η CIBC World Markets, η Dresdner, η GoldmaSachs, η HSBC, η LehmaBrothers, η Merrill Lynch και η Nomura Securities.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή