ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικός παράγοντας για την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ ως προς το δολάριο από τα νέα ιστορικά υψηλά των 1.2898 που είδαμε νωρίς στην αγορά της Ευρώπης τη Δευτέρα, αποτέλεσε μία σειρά νέων δηλώσεων από ανώτατους Ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους και προέδρους κεντρικών τραπεζών, δηλώσεις που δείχνουν την έντονη ανησυχία τους για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η πρόσφατη ενίσχυση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στην περαιτέρω πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά, ανώνυμη πηγή πληροφόρησης υποστήριξε ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας κ. Schroeder τόνισε στον διοικητή της Fed κ. Greenspaστη συνάντησή τους στο Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας ότι η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτελεί πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας, ενώ παρόμοια σχόλια ειπώθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας της Γερμανίας κ. Clement καθώς και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Mer, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι τo G7 θα προσπαθήσει να «στείλει το σωστό μήνυμα» στις αγορές σχετικά με τον κίνδυνο σημαντικών ανισορροπιών σε περίπτωση που το ευρώ συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

Αφορμή για τις νέες αυτές δηλώσεις αποτέλεσαν τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ κ. Trichet στο πλαίσιο της συνεδρίασης του G10 τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα οποία οι απότομες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος δεν είναι επιθυμητές. Τα σχόλια αυτά θεωρήθηκαν από τις αγορές ως μία «ήπια προειδοποίηση» σχετικά με τον γρήγορο ρυθμό ανατίμησης του ευρώ, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στις αγορές για μία ενδεχόμενη παρέμβαση από την ΕΚΤ. Σημειώνουμε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της ΕΚΤ είχε υιοθετήσει ένα σχετικά πιο ήπιο ύφος αναφερόμενος στην πρόσφατη πορεία του ευρώ. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής στις 8 Ιανουαρίου, ο κ. Trichet δήλωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ενέχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους εξαγωγείς της Ευρωζώνης, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν εν μέρει από την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση.

Εντονες ανησυχίες για την πτωτική πορεία του δολαρίου συνεχίζουν να εκφράζονται και από αξιωματούχους της ιαπωνικής κυβέρνησης ενώ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φημολογίες, οι αρχές της χώρας έχουν παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος αρκετές φορές από τις αρχές του νέου έτους πουλώντας περίπου 4 τρισ. γιεν. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, που δημοσιεύτηκε στο τέλος της εβδομάδας, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία από επικεφαλής μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις στην οικονομία σε περίπτωση που το δολάριο κυμανθεί μεταξύ 100.00-105.00 γιεν μεσοπρόθεσμα.

Παρά τις φωνές διαμαρτυρίας από Ευρωπαίους και Ιάπωνες αξιωματούχους, οι αμερικανικές αρχές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία του αμερικανικού νομίσματος. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της Fed κ. Greenspaανέφερε στο πλαίσιο διάλεξης που έδωσε στο Βερολίνο την Τρίτη ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου δεν ενέχει κινδύνους για τον πληθωρισμό και τις εισροές ξένων κεφαλαίων στις ΗΠΑ (οι οποίες αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για τα ελλείμματα της αμερικανικής οικονομίας). Το γεγονός αυτό μετριάζει ενδεχομένως την πιθανότητα για ένα κοινό ανακοινωθέν από το G7 το οποίο θα στόχευσε ενδεχομένως στο να αποτρέψει τις αγορές από μία περαιτέρω υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος. Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Φεβρουαρίου.

Η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων νωρίς στην Ευρώπη την Παρασκευή, 1.2481 έναντι 1.2640/45 την προηγούμενη ημέρα στη Ν.Υ και 1.2898 τη Δευτέρα, επηρεασμένο αρνητικά όχι μόνο από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης που αναφέρθηκαν προηγουμένως, αλλά και από την ανακοίνωση για απρόσμενη πτώση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Το έλλειμμα υποχώρησε στα $ 38.0 δισ. το Νοέμβριο, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2002, από $ 41.6 δισ. τον προηγούμενο μήνα και ενώ η αγορά ανέμενε μικρή αύξηση στα $ 42.0 δισ. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά $ 1.2 δισ. των εξαγωγών εμπορικών αεροπλάνων, η οποία ενίσχυσε το σύνολο των εξαγωγών στα $ 90.6 δισ., το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2002. Η σταδιακή αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, επεκτάθηκε και στην ισοτιμία του έναντι του γιεν, η οποία υποχώρησε την Παρασκευή στο 132.23 που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Ενίσχυση σημείωσε το γιεν και έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία δολ./γιεν να υποχωρεί την ίδια ημέρα σε νέο χαμηλό για τα τελευταία τρία χρόνια 105.73, ενώ ανέκαμψε στη συνέχεια οριακά πάνω από το 106.0 μετά τη φημολογία για νέα παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών.

Η στερλίνα ακολούθησε την πτωτική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία στερλίνα/δολ. βρέθηκε την Παρασκευή στο 1.8108 για πρώτη φορά την τελευταία εβδομάδα έπειτα από άνοδο τη Δευτέρα στο 1.8577 που αποτελεί το νέο υψηλό για τα τελευταία έντεκα χρόνια. Επίσης, η στερλίνα έχει επηρεαστεί αρνητικά και από τα πρόσφατα στοιχεία απασχόλησης της Αγγλίας που έδειξαν ότι, παρά τη στενότητα της αγοράς εργασίας, ο ρυθμός αύξησης των αποδοχών για τους τελευταίους τρεις μήνες μέχρι τον Νοέμβριο σημείωσε απρόσμενη πτώση, γεγονός που ενδέχεται να μετατοπίσει τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων για τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο που ανέμενε αρχικά η αγορά. Επίσης, η ισοτιμία δολ. Αυστραλίας/δολ. ΗΠΑ υποχώρησε στο τέλος της εβδομάδας στο 1.7674 έπειτα από άνοδο στο 1.7813 τη Δευτέρα παρά την πρόσφατη ανακοίνωση για διατήρηση του ποσοστού ανεργίας τον Δεκέμβριο στην Αυστραλία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την πιθανότητα για νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΤ στις 3 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή