Είσοδος της KFC στο Θιβέτ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με… φτερούγες και πικάντικα πόδια κοτόπουλου θα επιχειρήσει η αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείων KFC να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου και το μοναδικό μέρος της Κίνας στο οποίο δεν έχει ακόμα πατήσει: το Θιβέτ. H θυγατρική της Yum Brands Inc., που διαθέτει ήδη 1.000 χώρους πώλησης σε κάθε άλλο σημείο της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, έλαβε την πολυπόθητη άδεια εισόδου στο Θιβέτ από την κινεζική κυβέρνηση. Οπως επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ο Σάμιουελ Σου, ο μεγαλύτερος σεφ κινεζικής κουζίνας της Yum, χωρίς ν’ αποκαλύψει ημερομηνίες, «όντως σχεδιάζουμε είσοδο στο Θιβέτ». H αλυσίδα εξετάζει αυτή την εποχή τις εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της με προμήθειες. H είσοδος της KFC στη μακρινή αυτή ορεινή περιοχή της δυτικής Κίνας, που δεν είναι γνωστή μόνο για την ιστορία της, αλλά και για τα ιδιαίτερα εδέσματά της, θα εδραιώσει την παρουσία της αλυσίδας στην Κίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών επέκτασης των δραστηριοτήτων της εκτός της βασικής αγοράς της Βόρειας Αμερικής, με στόχο την τόνωση των πωλήσεων. H Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά της Yum εκτός ΗΠΑ, με δείκτες ανάπτυξης άνω του 15%, και συμβάλλει κατά 30% στη διεθνή κερδοφορία της, η οποία ανήλθε στα 389 εκατ. δολάρια το οικονομικό έτος 2002. Πλησιέστερη ανταγωνίστριά της είναι η McDonald’s Corp., που διαθέτει μόλις 570 καταστήματα στην Κίνα.

Η Yum σχεδιάζει ν’ ανοίξει εκατοντάδες καταστήματα KFC στη χώρα, φέτος, καθώς και να επεκτείνει το franchise της Taco Bell εκτός του εμπορικού κόμβου της Σαγκάης. Αν, πάντως, σε κάποιους φαίνεται παράξενη η «εισβολή» μιας ή και περισσοτέρων αμερικανικών αλυσίδων στην Κίνα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους κατοίκους των πόλεων της χώρας αυτής, οι οποίοι, μετά 20 χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δεν βλέπουν πια με καχυποψία τον δυτικό τρόπο διατροφής και θεωρούν φυσιολογικό να δαπανούν έως και 16-20 γουάν (2,50 δολάρια) για ένα γρήγορο γεύμα, πυροδοτώντας μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά αξίας περίπου 48 δισ. δολαρίων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή