EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ: δικαστική παρέμβαση για τα ομόλογα της Αργεντινής

Η Αργεντινή πρέπει να διευκολύνει τους κατόχους ομολόγων του Δημοσίου να εντοπίσουν τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να κατάσχουν ως αποζημίωση για τη ζημιά την οποία υπέστησαν πριν από δύο χρόνια, όταν η χώρα ανέστειλε την αποπληρωμή του χρέους της. Την απόφαση αυτή έλαβε ο ομοσπονδιακός δικαστής Τόμας Γκρίεζα, που κάλεσε τις αρχές της χώρας να υποδείξουν στους επενδυτές τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης που βρίσκονται εκτός Αργεντινής και χρησιμοποιούνται για εμπορικούς λόγους. O ίδιος δικαστής απεφάνθη, άλλωστε, περί του πώς είναι δυνατόν να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών της Αργεντινής. Τις αποφάσεις του αυτές κοινοποίησε στο πλαίσιο ακρόασης ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης στον δικηγόρο της Αργεντινής, Τζόναθαν Μπλάκμαν. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής υποστηρίζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της βάσει του οποίου θα καταβάλει στους επενδυτές μόλις το 25% της αξίας των επενδύσεών τους. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές διεκδικούν ποσοστό 65% και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται να αποπληρώσει το χρέος της μόνον στους εγχώριους πιστωτές της και, επομένως ενδεχόμενους ψηφοφόρους της και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ίσως συνεχίσει να τη δανείζει.

Ιταλία: ενίσχυση βιομηχανίας

Αύξηση και όχι την προβλεπόμενη από τους οικονομικούς αναλυτές μείωση σημείωσε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές δεν σταματούν να κινδυνολογούν για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της ενίσχυσης του ευρώ. H βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν 0,4% σε μηνιαία βάση και πτώση κατά 0,2% σε ετήσια βάση. «O καθοριστικός παράγοντας είναι το νόμισμα», επισημαίνει ο Βιντσέντζο Γκούτζο της MorgaStanley του Λονδίνου, που προβλέπει ότι η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ θα γίνει αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του 2004. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη είναι η κατάσταση στη Γερμανία, όπου η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,3% τον Νοέμβριο, αλλά επικρατεί ανησυχία για τον αντίκτυπο του ενισχυμένου ευρώ στις εξαγωγές.

Η «G7» στη Φλόριντα

Εν όψει της συνάντησης που θα πραγματοποιήσουν τον Φεβρουάριο στη Φλόριντα οι υπουργοί Οικονομικών του G7, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών θα προετοιμάσουν την ατζέντα των συνομιλιών σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 26 Ιανουαρίου. Οι χρηματαγορές περιμένουν, έτσι, κάποια εκδήλωση ανησυχίας των υπουργών Οικονομικών σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά περισσότερο από 40% μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Εναέριος ανταγωνισμός…

Καθοριστικό στον ανταγωνισμό της Boeing με την Airbus αναμένεται να είναι το συμβόλαιο αξίας 23,75 δισ. δολαρίων για τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού της Ευρώπης. Πρόκειται για την παραγγελία που αναμένεται να κάνει η Βρετανία, η οποία προς το παρόν εξετάζει τις προσφορές δύο κοινοπραξιών: αφ’ ενός της EADS, στην οποία συμμετέχουν οι βρετανικές Rolls-Royce και Cobham και η γαλλική Thales, και αφ’ ετέρου της κοινοπραξίας της Boeing στην οποία συμμετέχουν η Boeing και οι βρετανικές BAE Systems και Serco Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή