Ανυπόστατο δημοσίευμα συγχώνευσης Commerzbank – HVB

Ανυπόστατο δημοσίευμα συγχώνευσης Commerzbank – HVB

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέψευσε, χθες, η Commerzbank μαζί με την ανταγωνίστριά της, HVB Group, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times» βάσει του οποίου οι δύο γερμανικές τράπεζες βρίσκονταν σε στάδιο διαπραγματεύσεων για τη μεταξύ τους συγχώνευση. «Το άρθρο δεν έχει καμία ανταπόκριση στην πραγματικότητα», δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Commerzbank που διατήρησε την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Κλάους – Πίτερ Μιέλερ, διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, και του εταίρου του στην HVB, Ντιέτερ Ραμπλ. Μια ακόμη πηγή της Commerzbank επιβεβαίωσε την προαναφερομένη δήλωση, ενώ εκπρόσωπος της HVB τόνισε ότι το δημοσίευμα είναι «εντελώς ακατανόητο».

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα της «Financial Times», τραπεζικά στελέχη πληροφόρησαν ανωνύμως τη βρετανική εφημερίδα ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι της HVB και της Commerzbank διεξήγαγαν προκαταρκτικές συνομιλίες εν μέσω της περιόδου των Χριστουγέννων με στόχο τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Ωστόσο, ο κ. Ραμπλ της HVB αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, αφού η Commerzbank αποφάσισε να μην καταβάλει κάποιες συνταξιοδοτικές εισφορές σε υπαλλήλους. Κατόπιν της διάψευσης της HVB, η τιμή της μετοχής παρουσίασε άνοδο, όπως και εκείνη της Commerzbank.

Πρόβλημα οι εισφορές

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι, την περασμένη εβδομάδα, η Commerzbank ανακοίνωσε ότι από το 2005 θα «παγώσει» την καταβολή εισφορών στο συνταξιοδοτικό ταμείο των 26.000 υπαλλήλων που απασχολεί στη Γερμανία, προκειμένου να επιτύχει μια περικοπή κόστους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβαν οι «Financial Times», η κίνηση αυτή ήταν το αίτιο που οδήγησε στον τερματισμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ της HVB και της Commerzbank, γιατί οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων της πρώτης ήταν αντίθετοι με αυτήν. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι του προσωπικού των γερμανικών τραπεζών απαρτίζουν τα εποπτικά τους συμβούλια.

Οπως αναφέρθηκε στο επίμαχο δημοσίευμα των «Financial Times», ένας ακόμη λόγος που οδήγησε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων είναι ότι κ. Ραμπλ ήταν αντίθετος με την πρόθεση του κ. Μιέλερ να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της συνδυασμένης τράπεζας. H Commerzbank αποτελεί προ πολλού το αντικείμενο σεναρίων εξαγοράς, καθώς η χαμηλή κερδοφορία της έχει οδηγήσει στην πτώση της κεφαλοποίησής της. Μάλιστα, οι δύο τράπεζες είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συγχώνευσης προ ενός έτους, αλλά στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στην αποκατάσταση της κερδοφορίας τους, η οποία είχε πληγεί λόγω της αδράνειας που είχε επισκιάσει την ευρύτερη οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή