«Φυγή» στελεχών από την Adecco

«Φυγή» στελεχών από την Adecco

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραίτηση αντέδρασαν χθες ο οικονομικός διευθυντής της Adecco, Φελίξ Βέμπερ, και ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της στη βόρεια Αμερική, Τζούλιο Αριέτα, στην αποκάλυψη των λογιστικών προβλημάτων της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών εύρεσης προσωρινής απασχόλησης του κόσμου. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της, Τζον Μπόουμερ, καταβάλλει προσπάθειες για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς την ελβετική εταιρεία και να τονώσει την τιμή της μετοχής της, η οποία έχει υποστεί κατάρρευση.

Η Adecco εξακολουθεί να δηλώνει αδυναμία προσδιορισμού του μεγέθους του προβλήματος. Ούτε χθες έδωσε ημερομηνία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2003, παρότι αρκετοί αναλυτές εικάζουν ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε το χειρότερο σενάριο». Οι έρευνες στα βιβλία της -στις οποίες συμμετέχει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC)- συνεχίζονται και η εταιρεία βρίσκεται να έχει απολέσει το ένα τρίτο της αξίας της στην αγορά από τη Δευτέρα, όταν προειδοποίησε για πρώτη φορά σχετικά με πιθανά λογιστικά προβλήματα, πυροδοτώντας φόβους για το ξέσπασμα σκανδάλου αντίστοιχου με εκείνο της Enron, της Ahold και της Ρarmalat.

Οπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, ο κ. Μπόουμερ θα κλιμακώσει τις προσπάθειές του για την επίλυση των προβλημάτων στη βόρεια Αμερική, τα οποία αφορούν την ασφάλεια των συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, τους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων γίνεται η μισθοδοσία, τους εισπρακτέους λογαριασμούς, την αναγνώριση εσόδων, τα λάθη τιμολόγησης και την έλλειψη διαχωρισμού καθηκόντων στα διάφορα γραφεία. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «κάποια από τα προβλήματα έχουν ήδη διορθωθεί και στο σύνολό τους ήδη αντιμετωπίζονται. Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ακράδαντα στην εταιρεία και στο μέλλον της».

Η εξαγορά «αγκάθι»

Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην εξαγορά της αμερικανικής Οlsteαπό την Adecco, το 2000. H εταιρεία αυτή συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο των δραστηριοτήτων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης της ελβετικής εταιρείας στις ΗΠΑ, ενώ δραστηριοποιείται σε μικρότερο βαθμό και στην Ευρώπη. Πάντως, παρά τα ζητήματα ελέγχου που ανέκυψαν στις βορειοαμερικανικές δραστηριότητες της Olsten, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εταιρεία αυτή συμβάλλει μόλις κατά ένα μικρό μέρος στην κερδοφορία της Adecco. Οσο για τις άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στις έρευνες, το 2002 αναλογούσαν σε λιγότερο του 10% των εσόδων της Adecco από παροχή υπηρεσιών. Συνολικά, η εταιρεία διερευνά δραστηριότητες που αναλογούν περίπου στο ένα τρίτο των πωλήσεών της για το 2002, ύψους 25 δισ. ελβετικών φράγκων (20,16 δισ. δολαρίων) και επικεντρώνονται στα χαμηλότερων περιθωρίων παραδοσιακά πρακτορεία εύρεσης προσωρινής απασχόλησης. Στις επικερδέστερες δραστηριότητες της Adecco περιλαμβάνεται η αναζήτηση «ταλέντων» και η στελέχωση επιχειρήσεων και ιδρυμάτων με επαγγελματίες.

Δεν αισιοδοξούν, ωστόσο, όλοι οι αναλυτές για τη σοβαρότητα των προβλημάτων της Αdecco.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα σημερινά της προβλήματα θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις. Ούτως ή άλλως, η εταιρεία έχει υποστεί ζημία από το ίδιο το ανακοινωθέν της Δευτέρας, που χαρακτηρίσθηκε «καταστροφικό» από την άποψη των δημοσίων σχέσεων, παρότι η Adecco έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα προβλήματά της δεν μπορούν επ’ ουδενί να συγκριθούν με εκείνα της Parmalat. Αν και τα στελέχη της εταιρείας επιμένουν ότι δεν μπορούν να επεκταθούν σε λεπτομέρειες των προβλημάτων για νομικούς λόγους, ο κ. Βέμπερ επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα σε συνέντευξή του. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή