«Ομπρέλα» για τις ΗΠΑ η ανάπτυξη του εμπορίου

«Ομπρέλα» για τις ΗΠΑ η ανάπτυξη του εμπορίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση επανέρχεται στην επικαιρότητα. Προχθές άνοιξε στη Βομβάη τις εργασίες του το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που συγκεντρώνει τους επικριτές της σημερινής άνισης διαχείρισής της, εκπροσώπους αναπτυσσομένων χωρών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Και τις επόμενες μέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, επικεφαλής τραπεζών και πολυεθνικών εταιρειών και υπουργοί των πλουσίων χωρών θα εκθέσουν στον παραδοσιακό του τόπο, το Νταβός της Ελβετίας, τη δική τους προβληματική.

Μετά το ναυάγιο της παγκόσμιας συνόδου των υπουργών Εμπορίου στο Κανκούν τον Σεπτέμβριο, ο αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ αιφνιδίασε πριν από λίγες μέρες με μιαν επιστολή του στους 148 ομολόγους του, με την οποία ζητάει να ξανατεθούν σε κίνηση οι τελματωμένες διαδικασίες του γύρου της Ντόχα και δείχνει τη χώρα του διατεθειμένη για κάποιες παραχωρήσεις. Η πρωτοβουλία χαιρετίσθηκε ως θετική από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και αναπτυσσομένων χωρών, όπως η Βραζιλία, καθώς και από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Σουπατσάι Πανιτσπάντκι.

Μιαν ουσιαστική αλλαγή στην αμερικανική πολιτική του προστατευτισμού στη γεωργία, βασικό εμπόδιο για μια συμφωνία με τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν αναμένει σε ένα έτος εκλογών ο Πίτερ Σάδερλαντ, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του ΠΟΕ. Ο Ιρλανδός άλλοτε επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., κατόπιν γενικός διευθυντής της GATT και στη συνέχεια του ΠΟΕ, πρόεδρος της ΒΡ σήμερα, υποστηρίζει την ανάγκη ρεαλιστικών και όχι υπερβολικά φιλόδοξων, στόχων στις διαπραγματεύσεις που να μπορούν να οδηγούν σε αποδεκτούς συμβιβασμούς. Θεωρεί ελπιδοφόρα την ανάπτυξη της Κίνας, επικρίνοντας όσους, στις ΗΠΑ ιδίως, την αντιμετωπίζουν ως απειλή, τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ το ταχύτερο, διαπιστώνει τη μεγάλη πρόοδο στη διατλαντική οικονομική ολοκλήρωση την τελευταία δεκαετία και επιμένει ότι πρέπει να αναπτυχθεί το εμπόριο μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών.

Πιο δύσπιστος απέναντι στην πρωτοβουλία Ζέλικ και επικρίνοντας συνολικά την αμερικανική πολιτική, ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Μπράνταϊς Στίβεν Τσεκέτι, τονίζει ότι προϋπόθεση για την ασφάλεια των ΗΠΑ είναι μια πολιτική συνεργασίας και ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή