EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

Το εμπορικό πλεόνασμα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από αναθεωρημένα στοιχεία περί 9,6 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα Οκτώβριο. Οπως αναφέρει σε ανακοινωθέν της η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, το γεγονός είναι αποτέλεσμα της πτώσης των εξαγωγών και της ανοδικής πορείας των εισαγωγών στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εισαγωγές τον μήνα Νοέμβριο σημείωσαν πτώση κατά 0,8% έπειτα από εποχική αναπροσαρμογή, σε σύγκριση με τον μήνα Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 2,8%. Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται σε μία στιγμή κατά την οποία οι ηγέτες των 12 κρατών-μελών της Ευρωζώνης εκφράζουν ανησυχίες ότι η ανοδική πορεία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αποτελεί πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Βήμα βήμα η ανάκαμψη στη Γερμανία

Κατά 0,20% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2003, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής και στις νέες παραγγελίες, όπως ανακοίνωσε χθες η Μπούντεστανγκ. Στη μηνιαία έκθεσή της για τον μήνα Ιανουάριο, η Μπούντεσμπανκ σημειώνει ότι «η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας συνεχίσθηκε με μέτριο ρυθμό και κατά το τέταρτο του 2003. H βιομηχανική παραγωγή, η οποία αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του γερμανικού ΑΕΠ, σημείωσε άνοδο για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ οι νέες παραγγελίες παρουσίασαν και αυτές άνοδο τον ίδιο μήνα. Πάντως η Μπούντεσμπανκ διευκρινίζει ότι η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον μήνα Νοέμβριο ενδέχεται να σχετίζεται με τις διακοπές που έλαβαν οι εργαζόμενοι σε ορισμένες επιχειρήσεις λόγω των Χριστουγέννων. Σημειωθήτω ότι το τρίτο τρίμηνο του 2003 το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση κατά 0,2% ύστερα από δύο συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές προβλέψεις, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας το 2004 θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,5% και 2%.

Επιστροφή στα κέρδη η Infineon

H γερμανική εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών μνήμης Ιnfineoχαιρέτισε την αναζωπύρωση της δραστηριότητας του κλάδου, παρουσιάζοντας κέρδη για δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο και με τη διατύπωση προβλέψεων ότι το 2004 θα είναι χρονιά κερδοφορίας. Οι πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, που έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο, διαμορφώθηκαν στα 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ και σημείωσαν άνοδο κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Infineon, η μεγαλύτερη περίοδος της κρίσης που αντιμετώπισε κατά τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία των ημιαγωγών, όπως φαίνεται έφθασε στο τέλος της». Οι επενδυτές δέχθηκαν με ικανοποίηση την είδηση, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της Ιnfineoνα σημειώσει άνοδο χθες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατά 2,6%. Οικονομολόγοι μεταξύ των οποίων και ο Τόμας Χόφμαν, της περιφερειακής τράπεζας της Ρηνανίας – Παλατινάτου χαρακτήρισαν τις αισιόδοξες προβλέψεις της Ιnfineoγιά την κερδοφορία της κατά το 2004 ως «καλή είδηση».

Στο πλευρό της Swiss η Swisscom

O ζημιογόνος ελβετικός αερομεταφορέας Swiss International Air Lines ζήτησε από τους μεγάλους μετόχους του να του δώσουν μία ακόμη οικονομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, με την παροχή νέων δανείων. H πρώτη ανταπόκριση στην έκκλησή του προέρχεται από την ελβετική επιχείρηση τηλεπικοινωνιών Swisscom. Σε σχετικό ανακοινωθέν διευκρινίζεται ότι η παροχή οικονομικής βοηθείας εκ μέρους των μεγάλων μετόχων της Swiss International Air Lines, θα της εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα για το μέλλον. Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Swisscom, Γιενς Αλντερ, σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η επιχείρησή του είναι πρόθυμη να εξασφαλίσει δάνεια στον ζημιογόνο αερομεταφορέα «υπό την προϋπόθεση ότι και άλλοι μεγάλοι μέτοχοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή