Απεργιακός πυρετός σε Γαλλία-Ιταλία

Απεργιακός πυρετός σε Γαλλία-Ιταλία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, λίγες ημέρες αφότου δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. H υπόσχεση του Γάλλου πρωθυπουργού για μείωση της ανεργίας το τρέχον έτος δεν γίνεται πιστευτή, καθώς η πρόβλεψη για ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας δεν υπερβαίνει το 1,7%, η ανεργία στη Γαλλία βρίσκεται στο 9,6% και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναδιαρθρώνονται και να περικόπτουν κόστος και θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή παραλύουν τα αεροδρόμια της Ιταλίας λόγω της απεργίας της Αlitalia.

Την εβδομάδα απεργιών στη Γαλλία εγκαινίασαν χθες οι μαίες των κρατικών νοσοκομείων, με κύριο αίτημά τους τη βελτίωση των αποδοχών τους και των συνθηκών εργασίας. Σε ό,τι αφορά τα εργατικά συνδικάτα των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού των νοσοκομείων, έχουν εξαγγείλει απεργία για την Πέμπτη με αιτήματα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού. Θα μεσολαβήσουν, πάντως, σήμερα και αύριο, οι απεργίες των εργαζόμενων στην κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και τους σιδηροδρόμους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα ενέργειας αναμένεται να μειώσουν σήμερα την παραγωγή ενέργειας αντιδρώντας στα σχέδια του κ. Ραφαρέν να αλλάξει το νομικό καθεστώς της κρατικής εταιρείας Electricite de France, που ερμηνεύεται ως το πρώτο βήμα για τη μερική ιδιωτικοποίησή της και τις απολύσεις που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά τα συνδικάτα των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, η κινητοποίηση αποτελεί αντίδραση στα σχέδια της εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων SNCF, που απασχολεί 180.000, να περικόψει το προσωπικό της κατά 3.500 άτομα, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης με σκοπό να επιστρέψει στην κερδοφορία έπειτα από χρόνια ζημιάς του τομέα μεταφορών φορτίου. Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αντιδρούν παράλληλα και στα σχέδια της κυβέρνησης να τροποποιήσει το εργατικό δίκαιο, έτσι ώστε να υποχρεώνει το προσωπικό των μέσων μαζικής μεταφοράς να διασφαλίζει τη μερική λειτουργία τους σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων. Διεκδικούν, άλλωστε, αυξήσεις στις αποδοχές τους μεγαλύτερες του 1% μέσα στο 2004.

Εξ άλλου, συνωστισμός επικράτησε χθες στα αεροδρόμια της Ιταλίας, καθώς η απεργία των εργαζομένων στην Alitalia, πλην των πιλότων της, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση 364 πτήσεων και την αναβολή άλλων 64. Οι πιλότοι δεν συμμετείχαν στην απεργία, αλλά θα απεργήσουν επί οκτώ ώρες στις 9 Φεβρουαρίου. Ολα τα συνδικάτα της Alitalia αντιδρούν στα σχέδια της εταιρείας για περικοπή 2.700 θέσεων εργασίας και πάγωμα των μισθών το 2005. Υποχωρώντας στις πιέσεις της κυβέρνησης, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ιταλίας έχει αναβάλει την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα, πάντως, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Φρανσέσκο Μενγκότζι, στο μεταξύ η Alitalia χάνει 50.000 ευρώ την ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή