Διευρύνεται η έρευνα για τις λογιστικές ατασθαλίες της Parmalat

Διευρύνεται η έρευνα για τις λογιστικές ατασθαλίες της Parmalat

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται η έρευνα του σκανδάλου λογιστικών ατασθαλιών στη μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, την ιταλική Parmalat, καθώς οι Αρχές στη γειτονική χώρα περιλαμβάνουν σε αυτήν επισήμως και τις δύο εταιρείες ορκωτών λογιστών οι οποίες είχαν την ευθύνη ελέγχου των βιβλίων και στοιχείων της για τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Πρόκειται για τις θυγατρικές ή μέλη των δικτύων στην Ιταλία, των Deloitte & Touche και Grant Thornton, εξωτερικοί συνεργάτες των οποίων είχαν ήδη κληθεί να καταθέσουν στις εισαγγελικές αρχές που έχουν επιληφθεί της έρευνας. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος και μέτοχος της Grant ThorntoSpA, η οποία εξαιρέθηκε από το δίκτυο της εταιρείας και έχει μετονομασθεί σε Italaudit, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα, υπό κράτηση άτομα, λόγω της υπόθεσης Ρarmalat.

Στο Λονδίνο χθες, και με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της χρήσεως, ο Μάικ Ράκε, «παγκόσμιος» πρόεδρος της επίσης εταιρείας συμβούλων και ορκωτών λογιστών KPMG, ανέφερε ότι η τελευταία «παρακολουθεί έκπληκτη» την εξέλιξη της κρίσης στην Parmalat. H KPMG δεν είχε κανέναν ρόλο σε ό,τι αφορά ελέγχους ή την παροχή άλλων υπηρεσιών στον ιταλικό κολοσσό, αλλά η ίδια χρησιμοποιεί ως εταιρεία της ορκωτών λογιστών την Grant Thornton, για την οποία ο κ. Ράκε ανέφερε: «Οι υπηρεσίες τις οποίες προσέφεραν σε εμάς ήταν καλές…».

Πάντως, η KPMG, όπως και άλλοι μεγάλοι διεθνείς ανταγωνιστές της, όπως είναι οι εταιρείες PriceWaterhouseCoopers, Ernst & Young και Deloitte & Touche, έχουν επίσης επικριθεί, ιδιαίτερα δε στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις μεθόδους τους σε ό,τι αφορά την άσκηση λογιστικών ελέγχων σε εταιρείες-κολοσσούς. O κ. Ράκε, για παράδειγμα, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι μέσα στους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες θα καταλήξει σε συμβιβασμό με τις φορολογικές αρχές στις ΗΠΑ, για υποθέσεις που αφορούν σε φορολογικούς παραδείσους, καθώς και με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για λογιστικά προβλήματα, τα οποία εντοπίσθηκαν στην Xerox. Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν κατηγορήσει την KPMG ότι ενθαρρύνει πελάτες της στην αναζήτηση φορολογικών παραδείσων, με αποτέλεσμα την απώλεια φορολογικών εσόδων της τάξεως του 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ΗΠΑ. Πάντως, ο κ. Ράκε, ο οποίος δεσμεύθηκε να καταστήσει παρελθόν όλες αυτές τις υποθέσεις, ανακοίνωσε χθες την κατά 13,4% αύξηση, στα 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια, των παγκοσμίων εσόδων της KPMG για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2003.

Να επιστρέψουμε όμως στην εξέλιξη του σκανδάλου της Parmalat. Οι ιταλικές αρχές οδήγησαν χθες δύο από τους κρατούμενούς τους, πρώην στελέχη της Parmalat αλλά και της Grant Thornton, στην έδρα της εταιρείας, όπου αναζητήθηκαν στοιχεία και έγγραφα και κατεβλήθη προσπάθεια «αναπαράστασης του εγκλήματος». Από τους δύο άνδρες ζητήθηκε να συνεργασθούν με στελέχη της PriceWaterhouseCoopers, που εκλήθησαν να διενεργήσουν εκτάκτως ελέγχους στην Parmalat, και τα οποία προσπαθούν να εκτυλίξουν το… λογιστικό κουβάρι της. Επίσης, οι δικαστικές αρχές της Ιταλίας αρνήθηκαν χθες στον -υπό κράτηση- ιδρυτή της Parmalat, Καλίστο Τάντζι, να μεταφερθεί από τη φυλακή για να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως είχε ζητήσει. Παράλληλα, ιταλικές τράπεζες με ανοίγματα στην Parmalat συνεχίζουν να διερευνούν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης της ρευστότητας. Για το θέμα συνεδρίασε χθες το διοικητικό συμβούλιο της 4ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Capitalia, με άνοιγμα 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Parmalat, επίσης το μεγαλύτερο από οποιασδήποτε άλλης ιταλικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή