H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

K άθε συνάντηση του G7 -είτε πρόκειται για σύνοδο κορυφής των επτά ηγετών ή για συνάντηση των οικονομικών υπουργών- γεννά προσδοκίες… Και για την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών του Ομίλου των 7 -G7- πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- που θα πραγματοποιηθεί στη Φλόριντα της Αμερικής στις 6/7 Φεβρουαρίου, η Ευρώπη φροντίζει να τις καλλιεργεί. H Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει αποφασισμένη στη σύνοδο αυτή της οικονομικής ηγεσίας του G7 να θέσει το θέμα των κραδασμών στο ευρώ από τη βίαιη πτώση του δολαρίου, εξασφαλίζοντας ένα φιλικό προς τις απόψεις της ανακοινωθέν. Οι Γαλλογερμανοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα θέσουν επισήμως τις παρενέργειες της αναταραχής των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Βεβαίως, είναι μια σωστή πολιτική «άμυνας», αλλά η επιτυχία της αμφίβολη… Καθώς, στόχος της Ουάσιγκτον είναι να μην αποδεχθεί το κείμενο ενός ανακοινωθέντος για τις συνέπειες της πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Στο μεταξύ, η αναταραχή έχει ατονήσει ύστερα από την εντυπωσιακή ανάκαμψη του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα. H συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου-ευρώ έχει φύγει από το στόχαστρο της κερδοσκοπίας, που μαζεύει τα πλούσια κέρδη της. Εντός μιας εβδομάδος, το ευρώ ξεφούσκωσε από τα 1,2898 δολάρια (το τελευταίο ρεκόρ ανόδου τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου) χθες στα 1,2335 δολάρια. Χθες εορτάστηκε στις ΗΠΑ η «Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ» και η Wall Street παρέμεινε κλειστή αναμετρώντας τα κέρδη της. H αλματώδης άνοδος για τους τρεις δείκτες -Dow Jones, Standard & Poor’s 500 και Nasdaq- από το ναδίρ του περασμένου Μαρτίου έχει επιφέρει εξαιρετικά ελκυστικά κέρδη στις αμερικανικές μετοχές.

Να επισημανθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φράνσις Μερ ομολόγησε ότι «ήταν λάθος» το ανακοινωθέν του Ντουμπάι, δηλώνοντας ότι «θα προσπαθήσουν να το διορθώσουν στη Φλόριντα»!!! «Θα στείλουμε το σωστό μήνυμα αυτή τη φορά από το G7 στις αγορές… Οτι δεν είναι το ευρώ ισχυρό, αλλά το δολάριο που είναι πολύ ασθενές», είπε ο κ. Μερ. Ηδη η μεγάλη αλήθεια, ότι η σημαντική πτώση του δολαρίου βοήθησε στην ανταγωνιστικότητα των Αμερικανών βιομηχάνων διεθνώς, είναι γεγονός. Οντως, το φθηνότερο δολάριο έχει βοηθήσει τους Αμερικανούς εξαγωγείς. H στήλη επανειλημμένως είχε επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον έχει επηρεασθεί από την αντίληψη των Αμερικανών βιομηχάνων εγκαταλείποντας την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» προς όφελος της εξαγωγικής τους ανταγωνιστικότητας. Οπως έχω επισημάνει: H de facto ομολογία του ανακοινωθέντος του G7 στο Ντουμπάι, με την αποδοχή του «φθηνού δολαρίου» στο κρίσιμο θέμα της συναλλαγματικής πολιτικής» των χωρών της Ασίας, έσβησε την περιβόητη πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» των ΗΠΑ.

Είναι πολλαπλώς αξιοσημείωτο, πάντως, ότι διαψεύδεται η σαθρή άποψη ότι η εξασθένηση του δολαρίου θα κόψει την όρεξη για επενδύσεις στις αμερικανικές αξίες. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν την Παρασκευή ότι οι ξένες καθαρές επενδύσεις σε αμερικανικές αξίες τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 87,6 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο, από τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ετσι, επιβεβαιώνεται πλήρως ο Αλαν Γκρίνσπαν, που μιλώντας την περασμένη Τρίτη στην έδρα της Bundesbnak (Κεντρική Τραπέζα της Γερμανίας) στο Βερολίνο δήλωσε πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πτώση του δολαρίου έχει επηρεάσει δυσμενώς τις εισροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ». Να θυμίσω ότι το επιχείρημα αυτό είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη, όταν σε έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) επισημαίνετο ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ που τιμολογούν σε δολάρια το πετρέλαιο έχουν επαναπατρίσει κεφάλαια με αξιοσημείωτα επιταχυνόμενους ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους Επίσης, στην ίδια ομιλία ο Αλαν Γκρίνσπαν είχε επισημάνει ότι «δεν υπάρχει αναθέρμανση πληθωριστικών πιέσεων, που είναι κλασικό σύμπτωμα ασθενικού νομίσματος», παραδεχόμενος μόνο την επίδραση που έχει στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Ομως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο του ευρώ. Ενα κύμα επενδύσεων έχει επικεντρωθεί κυρίως στο ευρώ επειδή προσφέρει υψηλή απόδοση επιτοκίων. Τα ιαπωνικά και τα αμερικανικά επιτόκια είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ισχυροτέρων οικονομικώς κρατών, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε αξίες εκπεφρασμένες σε γιεν και δολάρια να μην είναι ελκυστικές και αποδοτικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του ευρώ. Να θυμίσω ότι τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα επί οχτώ χρόνια, τα επιτόκια του δολαρίου στο 1% και το επιτόκιο του ευρώ στο 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή