Κόντρα στην πτώση οι τηλεπικοινωνίες

Κόντρα στην πτώση οι τηλεπικοινωνίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένη πτώση παρουσίασαν, χθες, οι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Δυτικής Ευρώπης, με την άνοδο του κλάδου τηλεπικοινωνιών να παίζει αντισταθμιστικό ρόλο στις καθοδικές πιέσεις. Ειδικότερα, κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της Deutsche Telekom και της Vodafone Group, καθώς οι Ευρωπαίοι επενδυτές εκτίμησαν ότι οι αμερικανικές δραστηριότητές τους θα επωφεληθούν από το ενδεχόμενο της απορρόφησης ενός ανταγωνιστή τους από έναν άλλο. Σύμφωνα με πηγή που παρέμεινε ανώνυμη, η Cingular Wireless κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της AT&T. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η νέα εταιρεία θα βρίσκεται σε θέση κατώτερη της Veirzon, της οποίας το 45% του μετοχικού της κεφαλαίου κατέχει η Vodafone. H Deutsche Telekom κατέχει, επίσης, εταιρεία τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, η οποία θα επωφεληθεί εξίσου από μια μείωση του ανταγωνισμού. Οι μετοχές της Deutsche Telekom και της Vodafone ενισχύθηκαν κατά 1,6% και 1,2%, αντίστοιχα.

Ανοδο 7% παρουσίασε και η μετοχή του γαλλικού μηχανολογικού Ομίλου Alstom, μετά την αναβάθμισή της από την Deutsche Bank, κάτι που οφείλεται στην ανακοίνωση αισιόδοξων οικονομικών στοιχείων εκ μέρους του. Υπενθυμίζουμε ότι η Alstom είχε, προφάτως, διανύσει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την υπάρξή της. Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως 1,5%, παρουσίασε η μετοχή της μεγαλύτερης βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας, Aviva, αφού οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα θετικές για την πορεία της μέσα στο 2004.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι αισιόδοξες ειδήσεις σ’ ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, έχουν ήδη προεξοφληθεί από το επενδυτικό κοινό, μειώνοντας τα περιθώρια ανόδου των μετοχών κατόπιν της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων τους. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται να μην ισχύει στην αντίθετη περίπτωση. Απώλειες 10% παρουσίασε η μετοχή της Lonza, καθώς η ελβετική εταιρεία χημικών ανακοίνωσε μια κατά 59% πτώση κερδών για το 2003, ωθώντας τον διευθύνοντα σύμβουλό της σε παραίτηση.

Στον κλάδο της ζυθοπιοίας, η μετοχή της γερμανικής Ηolsteενισχύθηκε κατά 9,5%, ενώ η μετοχή της Calsberg, δανέζικων συμφερόντων, απώλεσε το 3,2%. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η Calsberg κατέθεσε πρόταση εξαγοράς στην Holsten, προσφέροντας 38 ευρώ για κάθε μετοχή της.

Εν κατακλείδι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-300 παρέμεινε αμετάβλητος και FTSE Ευrotop-100 παρουσίασε πτώση 0,5%, σε μια συνεδρίαση που ο αριθμός των μετοχών που σημείωσαν απώλειες ήταν σχεδόν ο ίδιος με εκείνες που ενισχύθηκαν. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 αποδυναμώθηκε κατά 0,42%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 και, στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax παρουσίασαν πτώση 0,81%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή