EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείωση των επιτοκίων προχώρησε ο Καναδάς

Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε χθες τα επιτόκια δανεισμού στο 2,50% από 2,75%, καθώς καταβάλλει προσπάθειες να συγκρατήσει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ο οποίος παρεξέκλινε μετά την ανατίμηση του καναδικού δολαρίου. H μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Τράπεζας του Καναδά συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις τους. Σε ανακοινωθέν της η Τράπεζα του Καναδά διευκρινίζει ότι «παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη διεθνώς, η ταχεία ανατίμηση του καναδικού δολαρίου έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ είχε δυσμενείς επιπτώσεις στη ζήτηση για καναδικά αγαθά και υπηρεσίες, μέσω της πτώσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών». H χθεσινή μείωση των επιτοκίων δανεισμού είναι η πρώτη που γίνεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο ανακοινωθέν της η κεντρική τράπεζα του Καναδά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ο οποίος το τέταρτο τρίμηνο του 2003 είχε ξεπεράσει το 4%, θα είναι εφέτος ασθενέστερος.

Εκτίναξη τιμής πετρελαίου

Ρεκόρ κατά τους τελευταίους 10 μήνες σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, καθώς η τεράστια έκρηξη σε διυλιστήριο υγροποιημένου φυσικού αερίου είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του κυριότερου τερματικού σταθμού πετρελαίου της χώρας. Ειδικότερα, στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο κατά 62 σεντς στα 35,69 δολάρια το βαρέλι, για τα συμβόλαια παραδόσεως Φεβρουαρίου. Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ σημείωσε αύξηση κατά 45 σεντς στα 31,02 δολάρια το βαρέλι. Εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η ανοδική πορεία της τιμής του «μαύρου χρυσού» είναι συνάρτηση της έκρηξης που σημειώθηκε στο διυλιστήριο ρευστοποιημένου φυσικού αερίου, προχθές, στην παραθαλάσσια περιοχή της πόλεως Σκίκντα, στο Αλγέρι. Οπως δήλωσε ο Αλγερινός υπουργός Ενεργείας Τσακίμπ Κελίλ, η λειτουργία το διυλιστηρίου ανεστάλη προσωρινώς για λόγους ασφαλείας. Ναυτιλιακός πράκτορας στην πόλη Σκίκντα δήλωσε χθες ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από τον λιμένα της πόλεως διεκόπησαν. Σημειωτέον ότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 8 δολάρια το βαρέλι από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του OPEC αποφάσισαν να περιορίσουν τα επίσημα όρια παραγωγής κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως.

Ανοδικά η General Motors

H αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors σημείωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον χρηματοπιστωτικό της κλάδο και παρουσίασε μία δυναμική προοπτική για το 2004. Σε ανακοινωθέν της η General Motors αναφέρει ότι ο χρηματοπιστωτικός της κλάδος σημείωσε καλύτερα αποτελέσματα από τον κλάδο των δραστηριοτήτων αυτοκινήτου, παρουσιάζοντας ποσοστό αύξησης της τάξεως του 20% κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Λεπτομερέστερα, τα καθαρά κέρδη της General Motors διεμορφώθησαν στο 1,01 δισεκατομμύριο δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2003. Εκφράζοντας αισιοδοξία για την προοπτική της κερδοφορίας της General Motors, εφέτος, ο διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας Ρικ Βάγκονερ δήλωσε ότι η General Motors ευελπιστεί να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της General Motors οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας διεθνώς αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 3% το 2004, στα 60 εκατομμύρια οχήματα.

Αύξηση κερδών η Johnso& Johnson

H Johnso& Johnsoανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο του 2003 σημείωσαν άνοδο κατά 33% και ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών της Γουόλ Στριτ. H ικανοποιητική της απόδοση οφείλεται στις ισχυρές πωλήσεις των παρασκευασμάτων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή