Παραμένουν επιφυλακτικοί οι Γερμανοί επενδυτές

Παραμένουν επιφυλακτικοί οι Γερμανοί επενδυτές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά το επόμενο εξάμηνο εμφανίζονται τον Ιανουάριο οι Γερμανοί επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές αλλά αισθητά βελτιωμένη είναι η εντύπωσή τους για την τρέχουσα κατάσταση.

Ο δείκτης προσδοκιών του γερμανικού ινστιτούτου ZEW υποχώρησε κατά 0,5 μονάδες στο 72,9, δηλαδή σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα από το 73,0 στο οποίο συνέκλιναν οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την αρνητική εξέλιξη του κλίματος σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο συμβιβασμός που επετεύχθη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και περιορίζει το εύρος των φοροαπαλλαγών. «H επιδείνωση των προσδοκιών δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του συμβιβασμού του περασμένου μήνα αλλά και της επίμονα υψηλής τιμής του πετρελαίου», επισημαίνει ο Αντρέας Ρέες της Hypovereinsbank, που εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη κατά 1,2% το 2004.

Ωστόσο, ο δείκτης αξιολόγησης των υφιστάμενων συνθηκών στη Γερμανία σημείωσε άνοδο 8,8% φθάνοντας στο -74,9 που είναι το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2002. Σχολιάζοντας την πορεία των εν λόγω δεικτών, ο Γιεργκ Κράμερ, οικονομικός αναλυτής της Invesco Asset Management, επισημαίνει ότι «οι αναλυτές εξακολουθούν να αισιοδοξούν ότι οι ευεργετικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης θα υπερκαλύψουν τον αντίκτυπο από την ανατίμηση του ευρώ».

Λιγότεροι ευρωφόβοι

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτει η σχετική έρευνα του ZEW είναι η αισθητή μείωση του ποσοστού των επενδυτών που προβλέπουν ότι το ευρώ θα ανατιμηθεί περαιτέρω. Ειδικότερα από το 33% της αμέσως προηγούμενης έρευνας, μόλις το 13% προβλέπει να συνεχισθεί η ανατίμηση του ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη Ζώνη Ευρώ, ο δείκτης προσδοκιών του ZEW σημείωσε άνοδο κατά 1,9 μονάδες φθάνοντας στο 80,1 ενώ ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών εκτινάχθηκε κατά 10,9 μονάδες στο -57,0. Σχολιάζοντας σχετικά ο πρόεδρος του ZEW, Βόλφγκανγκ Φραντζ, τόνισε ότι «για να συνεχισθεί η θετική εξέλιξη, πρέπει να μην ασκούνται πιέσεις στον ανταγωνισμό των τιμών και να προχωρήσουν με δυναμικό ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις». Συνολικά, πάντως, το ινστιτούτο περιέγραψε την εικόνα που αναδύεται από την έρευνα ως «γενικευμένη αισιοδοξία βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία». Από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας, Χανς Αϊχελ, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι δεν έχει διασφαλισθεί η ανάκαμψη και να τονίσει την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων στην εγχώρια ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή