Τραπεζικό κουαρτέτο αύξησης κερδών

Τραπεζικό κουαρτέτο αύξησης κερδών

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών στοιχείων τους παρουσίασαν το τέταρτο τρίμηνο του 2003 τέσσερις από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης στον κόσμο, της Citigroup, έχοντας ενισχυθεί σημαντικά από την παροχή υπηρεσιών στο ευρύ καταναλωτικό κοινό εν μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η Citigroup είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι κατά 96%, η U.S. Bancorp κατά 19%, η Bank One Corp. κατά 16% και η Wells Fargo & Co. σε ποσοστό 10%.

Τα λόγια του Γουίλιαμ Μπάτσελερ, διαχειριστή κεφαλαίων -συνολικής αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων- με τη National City Investment Management Co., συνοψίζουν την εικόνα της αμερικανικής τραπεζικής αγοράς σήμερα: «O βαθμός εμπιστοσύνης των καταναλωτών -στην προοπτική της εθνικής οικονομίας- παραμένει υψηλός. Οι καταθέσεις του καταναλωτικού κοινού και η ζήτηση δανεισμού παραμένουν υψηλές και εκεί είναι που υπάρχει πολύ… ψωμί για τις τράπεζες, καθώς η ζήτηση δανεισμού από τις εμπορικές εταρείες ή από τις βιομηχανίες είναι σχεδόν ανύπαρκτη…».

Η Citigroup, η παγκοσμίως μεγαλύτερη εταιρεία παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν, ανερχόμενα στα 4,76 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 91 σεντς ανά μετοχή, από μόλις 2,43 δισ. δολάρια, ή 47 σεντς ανά μετοχή, το τελευταίο τρίμηνο του 2002. Οι επιδόσεις της Citigroup ήταν καλύτερες και από τις προβλεπόμενες από τους αναλυτές, που έκαναν λόγο για 90 σεντς ανά μετοχή. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της Citigroup, τα κέρδη της από την παγκόσμια παροχή υπηρεσιών «ευρείας κατανάλωσης» ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2003 αυξημένα κατά 14%, φθάνοντας στα 2,66 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η παροχή υπηρεσιών λιανικής τραπεζικής της απέφερε 1,07 δισ. δολάρια, με αύξηση της τάξεως του 24% και τα έσοδά της από τις πιστωτικές κάρτες ανήλθαν στα 1,14 δισ. δολάρια, αυξημένα -και αυτά- κατά 23%. Υπενθυμίζεται ότι η Citigroup εξαγόρασε το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι το αξίας 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων χαρτοφυλάκιο πιστωτικών καρτών μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, της Sears, Roebuck & Co.

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η εκτός των ΗΠΑ προερχόμενη κερδοφορία της Citigroup ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2003 -και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002- μειωμένη, σε ποσοστό 12% και στα 1,12 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της πρόβλεψης της τράπεζας για ποσόν 351 εκατομμυρίων δολαρίων, ως απόρροια του σκανδάλου της Parmalat και του ανοίγματος της τράπεζας στον ιταλικό κολοσσό. Παράλληλα, η Citigroup προέβη σε πρόβλεψη αξίας 2,19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένη κατά 18%, για την κάλυψη πιθανών επισφαλειών από δάνεια.

Η Wells Fargo, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε επίσης χθες ότι τα κέρδη της ανήλθαν το τελευταίο τρίμηνο του 2003 σε επίπεδα-ρεκόρ, ανερχόμενα στα 1,62 δισ. δολάρια, ήτοι στα 95 σεντς ανά μετοχή, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει και οι αναλυτές. Από την τράπεζα, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, διευκρινίσθηκε ότι η κερδοφορία της αυξήθηκε λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης καταναλωτικών δανείων και της αναδιάρθρωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της που αντιστάθμισαν τη μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων αλλά και την αύξηση των επισφαλών.

Μία άλλη αμερικανική τράπεζα, η έκτη μεγαλύτερη της χώρας, η Bank One, για την οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι εξαγοράζεται έναντι 58 δισ. δολαρίων από την J. P. MorgaChase & Co., ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της του τελευταίου τριμήνου πέρυσι ανήλθαν στα 978 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι 87 σεντς ανά μετοχή, από 842 εκατομμύρια, δηλαδή 72 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο διάστημα του 2002. H τράπεζα απέδωσε τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της στην αύξηση των εσόδων της από την παροχή υπηρεσιών λιανικής τραπεζικής καθώς και από τη δραστηριότητά της στην αγορά των πιστωτικών καρτών.

Τέλος, η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, η U.S. Bancorp, ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2003 στα 977 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι στα 50 σεντς ανά μετοχή, από 819,7 εκατομμύρια, ή 43 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τζέρι Γκρουντχόφερ, ανέφερε ότι για το 2004 η Bancorp προσβλέπει σε κερδοφορία της τάξεως του 10% ανά μετοχή καθώς εκτιμά ότι θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα στην αμερικανική τραπεζική αγορά. Δίνοντας στη δημοσιότητα προκαταρκτικά στοιχεία, η U.S. Bancorp ανέφερε για το σύνολο του οικονομικού έτους 2003 κέρδη της τάξεως των 3,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι 1,93 δολαρίων ανά μετοχή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα τελικά στοιχεία της τράπεζας θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση των ανά μετοχή κερδών στα 2,18 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή