Με αφορμή την Parmalat η E.E. ετοιμάζει οδηγίες για καλύτερη εποπτεία της αγοράς

Με αφορμή την Parmalat η E.E. ετοιμάζει οδηγίες για καλύτερη εποπτεία της αγοράς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερους κανόνες για τον λογιστικό έλεγχο και την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επανάληψη επιχειρηματικών σκανδάλων μείζονος κλίμακας όπως αυτό της ιταλικής εταιρείας τροφίμων Ρarmalat.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Φριτς Μπολκστάιν, εξέφρασε την πρόθεση να παρουσιάσει τον Μάρτιο τις προτάσεις του για την ενίσχυση της εποπτείας των ορκωτών λογιστών, την αναβάθμιση της ποιότητας αλλά και της ανεξαρτησίας των ορκωτών λογιστών και την επιβολή βαρύτερων κυρώσεων στις περιπτώσεις απάτης. Οπως τόνισε ο κ. Μπολκστάιν, πρόθεσή του είναι να καταστήσει μία εταιρεία ορκωτών λογιστών υπεύθυνη για τους λογαριασμούς μιας επιχείρησης, να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις διαθέτουν ανεξάρτητες εποπτικές επιτροπές που ελέγχουν το έργο των λογιστών αλλά και να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με σχέδιο πρότασης της Επιτροπής, που διέρρευσε στο Ρόιτερς, πρόθεσή της είναι να αναλαμβάνει μια εταιρεία ορκωτών λογιστών την ευθύνη για τους λογαριασμούς μιας επιχείρησης, έστω κι αν μέρος της εργασίας πρόκειται να ανατίθεται σε εξωτερικούς συνεργάτες. Το σχέδιο αυτό αποβλέπει στο να αποτρέψει περιπτώσεις όπως αυτή της Parmalat στις οποίες ο κύριος λογιστής μιας εταιρείας αποφαίνεται ότι τα λογιστικά της είναι άψογα, ενώ εμφανίζονται προβλήματα στη μονάδα που δεν έχει ελέγξει.

Σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, ο κ. Μπολκστάιν τόνισε ότι θέλει να καταστήσει συλλογικά υπεύθυνα για τους λογαριασμούς μιας επιχείρησης όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, αλλά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εταιρειών με σύνθετη και ασαφή εταιρική διάρθρωση όπως αυτή που είχε η Parmalat. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η εσπευσμένη θέσπιση ρυθμίσεων, αφού «τυχόν βιαστική και επιπόλαια σχεδιασμένη νομοθεσία θα μπορούσε να επιτείνει αντί να διευθετήσει τα προβλήματα που φέρνουν στην επιφάνεια υποθέσεις όπως αυτές της Εnroκαι της Parmalat». O κ. Μπολκστάιν σκοπεύει, επίσης, να προωθήσει τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων στις συναντήσεις της εταιρείας.

Νωρίτερα ο κ. Μπολκστάιν είχε επικρίνει την Ιταλία για την ανεπαρκή εποπτεία που ασκούσε στην Parmalat, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αναθεωρήσει συνολικά ολόκληρο τον μηχανισμό εποπτείας. Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε τις προτάσεις της για μια ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος εποπτείας και ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Τζιούλιο Τρεμόντι, εξέφρασε την πρόθεση να παρουσιάσει στη συνάντηση της G7 την πρόταση να τεθούν υποχρεωτικά οι υπεράκτιες μονάδες βιομηχανιών υπό τον έλεγχο των εποπτικών αρχών της χώρας προέλευσής τους.

Ορισμένα κράτη-μέλη φάνηκε, πάντως, να μη συμμερίζονται την αγωνία του κ. Μπολκστάιν, καθώς η Σουηδία τόνισε ότι το σκάνδαλο της Parmalat δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις αγορές. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, Καρλ Χάιντζ Γκράσερ, χαρακτήρισε μεν την Parmalat κακό σημάδι για τον κλάδο των ορκωτών λογιστών, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι οι ιταλικές αρχές θα χειρισθούν το θέμα αποτελεσματικά. O Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γκέριτ Ζαλμ, δήλωσε ότι τόσο αυτός όσο και οι ομόλογοί του θέλουν να κατανοήσουν πώς αναπτύχθηκε το σκάνδαλο προκειμένου να μπορούν να αποτρέψουν αντίστοιχες περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή