H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σύμπτωση… Εκθεση της Κεντρικής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο (μέλους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ) εξήρε την επιτυχία -αν και προσωρινή, όπως επισημαίνεται- των παρεμβατικών προσπαθειών της Ιαπωνίας να συγκρατήσει την άνοδο του γιεν. Πάντως, οι φήμες ότι και η EKT τελικώς θα εξαναγκασθεί να μιμηθεί την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), επιμένουν. Σε μια εναγώνια προσπάθεια η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αποφάσισε χθες να διοχετεύσει μεγαλύτερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα για να αποτρέψει τους κραδασμούς από την άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας τα αποθεματικά που διατηρούν οι τράπεζες στην BoJ σε νέο υψηλότερο σημείο της τρέχουσας κλίμακας, δηλαδή στα 30-35 τρισ. γιεν (280-326 δισ. δολάρια), από τα 27-32 τρισ. γιεν. Στόχος, οι τράπεζες να αντλήσουν κι άλλο «φθηνό» χρήμα, για να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. H χαλάρωση αυτή της νομισματικής πολιτικής της BoJ στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της προσφοράς χρήματος ώστε με τη δημιουργία πληθωριστικών συνθηκών να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός (deflation).

Οντως, το Τόκιο προσπαθεί απελπισμένα να παρεμποδίσει την άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου, καθώς στηρίζει την επιβίωση της οικονομίας του στις εξαγωγές. H αποφασιστικότητα του Τόκιο για παρεμβάσεις συγκρατεί την επιθυμία της κερδοσκοπίας να παίξει έντονα με την ισοτιμία δολαρίου/γιεν. H BoJ πάση θυσία προσπαθεί να διαφυλάξει τώρα τα επίπεδα των 106 γιεν και να αποτρέψει την πτώση του δολαρίου κάτω από τα επίπεδα αυτά… Το δολάριο ισορροπούσε χθες γύρω στα 117 γιεν. Ηδη το Τόκιο από τις αρχές του έτους ώς τώρα έχει πουλήσει 4 τρισεκατομμύρια γιεν (περίπου 38 δισ. δολάρια) αγοράζοντας αντίστοιχα δολάρια, για να θέσει ανάχωμα στα άλματα του γιεν. Να επισημανθεί ότι οι μαζικές παρεμβάσεις που έκανε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας το περασμένο έτος ήταν συνολικής αξίας 20 τρισεκατομμυρίων γιεν και αποτελούν ετήσιο ρεκόρ παρεμβάσεων εκ μέρους του Τόκιο.

Η δήλωση από το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ότι θα επιδιώξει να αυξήσει τα ποσά που διατίθενται στην BoJ για τις παρεμβάσεις στα 140 τρισεκατομμύρια γιεν (1.318 τρισ. δολάρια) το νέο οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Απριλίου, από τα 79 τρισ. γιεν του τρέχοντος οικονομικού έτους, είναι χαρακτηριστική της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης του Τόκιο να προασπίσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας που βασίζεται στις εξαγωγές, αποτρέποντας την περαιτέρω ενίσχυση του γιεν. H προάσπιση της ισοτιμίας των 100 γιεν αποτελεί κρίσιμο στόχο-κλειδί για την αποφυγή των δεινών του παρελθόντος. Να θυμίσω ότι την τελευταία φορά που το δολάριο έπεσε κάτω από τα 100 γιεν το 1995, στη συνέχεια εντός τριών μηνών κατέρρευσε στα 80 γιεν. Και ο κίνδυνος αυτός πρέπει να αποτραπεί. Αν όμως χαθεί η εμπιστοσύνη στις ικανότητες της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να αποτρέψει αυτό το οδυνηρό ενδεχόμενο, τότε η κατάσταση θα εκτροχιασθεί.

Οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τις επιλογές τους με βάση το δολάριο στα επίπεδα κατά μέσον όρο των 114,68 γιεν, οπότε οποιαδήποτε ανατροπή θα τους πλήξει σοβαρά. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Σανταγκάζου Τανιγκάκι επανέλαβε χθες ότι «η Ιαπωνία με τις παρεμβάσεις προσπαθεί να αποτρέψει τις έντονες και αδικαιολόγητες νομισματικές διακυμάνσεις». Αλλωστε, ούτε το Χρηματιστήριο του Τόκιο αντέχει ένα ισχυρότερο γιεν.

Παράλληλα, από τις 19 Μαρτίου του περασμένου έτους που ανέλαβε ο Τοσιχίκο Φουκούι τα ηνία της BoJ, βρήκε το θάρρος να επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς μετοχών από τα χαρτοφυλάκια των εμπορικών τραπεζών. Ηδη η BoJ υλοποιώντας την ανορθόδοξη απόφασή της για απευθείας αγορά μετοχών από τις τράπεζες, έχει επεκτείνει το πρόγραμμά της τον περασμένο Μάρτιο, αυξάνοντας την αξία των μετοχών στα τρία τρισεκατομμύρια γιεν (25,13 δισ. δολάρια) από δύο τρισεκατομμύρια γιεν που αρχικώς είχε αποφασίσει να αγοράσει. H BoJ έχει υπολογίσει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες κρατούν μετοχές ύψους 25,6 τρισ. γιεν, ενώ η κεφαλαιακή τους επάρκεια δικαιολογεί μόνο 17,3 τρισ. γιεν. H BoJ έχει ξεκινήσει την αγορά των μετοχών τον περασμένο Σεπτέμβριο από τις 15 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή