EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Telecom Italia: πωλεί και το υπόλοιπο 15% της T. Austria

H Telecom Italia SpA, η μεγαλύτερη επιχείρηση τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, αποφάσισε να πωλήσει το υπολειπόμενο μερίδιό της του 15% που διατηρεί στην Telecom Austria AG, ύψους 781 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς επιδιώκει να μειώσει τα χρέη της και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε ένα ευρύτερο πεδίο υπηρεσιών. Ειδικότερα, η Telecom Italia SpA θα πωλήσει 73.917.065 μετοχές, ύστερα από σχετική συμφωνία με την αυστριακή κυβέρνηση. Οι μετοχές θα διατεθούν προς πώληση σε θεσμικούς επενδυτές, όπως διευκρίνισε η Telecom Italia SpA, σε ανακοινωθέν της προς το ιταλικό χρηματιστήριο Αξιών. Λεπτομερέστερα, ο πρόερδος της Tlelecom Italia Μάρκο Τρονσέτι Προβέρα,διαχωρίζει περιουσιακά στοιχεία της επιχειρήσεως, για να περιορίσει τα χρέη της που δημιουργήθηκαν μετά τη συγχώνευσή της με την Olivetti SpA. O κ. Προβέρα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι ηΤelecom Italia SpA θα πωλούσε το μετοχικό της μερίδιο εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, κατόπιν συμφωνίας με την αυστριακή κυβέρνηση η οποία διατηρεί μετοχικό μερίδιο της τάξεως του 47% στον αυστριακό τηλεπικοινωνιακό φορέα. H αυστριακή κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να πωλήσει το μετοχικό της μερίδιο το αργότερο μέχρι το 2006, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της. O Μάρτιν Μπρέντι, εκπρόσωπος της Telecom Austria, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η πώληση του μετοχικού μεριδίου της Telecom Italia αποτελεί μία θετική εξέλιξη η οποία αιτιολογεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον αυστριακό τηλεπικοικωνιακό φορέα, λόγω της οικονομικής του αποδόσεως. Σημειωθήτω ότι η Telecom Italia είχε ενισχύσει τα οικονομικά της με 484 εκατομμύρια ευρώ, από την πώληση το Νοέμβριο του 2002 μετοχικού μεριδίου επίσης της τάξεως του 15% που διατηρούσε στην Telecom Αustria.

Αποχωρεί από τις μεταφορές

Η γερμανική TUI AG σχεδιάζει να πωλήσει το μετοχικό της μερίδιο που διατηρεί στη θυγατρική της Hapag-Lloyd AG και να αποχωρήσει από τις δραστηριότητες του κλάδου μεταφορών, συμπληρώνοντας την πενταετή μεταμόρφωσή της στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική επιχείρηση της Ευρώπης. Ειδικότερα, η TUI, άλλοτε υπ’ αριθμόν 2 χαλυβουργική επιχείρηση της Γερμανίας, σχεδιάζει να πωλήσει το εν τρίτον της Hapag-Lloyd η οποία διαθέτει κλάδους ναυτιλιακών κρουαζιερών και μεταφοράς κοντέινερς. H πώληση της επιχειρήσεως, η οποία εδρεύει στο Αννόβερο, έχει προγραμματισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. H πώληση θα βοηθήσει την επιχείρηση να μειώσει τα χρέη της, τα οποία κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους είχαν φθάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος της είναι να μειώσει τα χρέη της κάτω από τα δύο δισκετομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει η επιχείρηση σε ανακοινωθέν της. Ενδιαφέρον είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της TUI κατόρθωσε να «μεταλλάξει» τον πρώην χαλυβουργικό όμιλο πωλώντας βιομηχανικές δραστηριότητές του και εταιρείες και αγοράζοντας άλλες επιχειρήσεις, όπως την τουριστική επιχείρηση ThomsoTravel Group Plc. H τιμή της μετοχής της TUI σημείωσε χθες άνοδο στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατά 11%, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό αυξήσεως κατά τους τελευταίους 16 μήνες. Σημειωθήτω ότι ο ναυτιλιακός κλάδος της επιχειρήσεως είχε σημειώσει πωλήσεις πέρυσι της τάξεως των 2,23 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Βλέπουν αύξηση 4% στην οικονομία

Ο Ομιλος Αμερικανικών Τραπεζών προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα σημειώσει ρυθμό αυξήσεως 4% το 2004, γεγονός το οποίο ενδέχεται να ωθήσει την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (FED) να προβεί σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων, περί τα μέσα του τρέχοντος έτους. Σε τριμηνιαία βάση ο ρυθμός της οικονομικής αναπτύξεως των ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα είναι 4,2% κατά μέσον όρο, όπως αναλέρει σε ανακοινωθέν του ο Ομιλος Αμερικανικών Τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή