Κυριαρχούν τρομοκρατία – παγκόσμια οικονομία

Κυριαρχούν τρομοκρατία – παγκόσμια οικονομία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τρομοκρατία και η παγκόσμια οικονομία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν χθες στις πρώτες, ανεπίσημες συζητήσεις των ισχυρών του κόσμου που θα λάβουν μέρος στο 32ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ισχυρών όπως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο αντιπρόεδρος της χώρας αυτής, Ντικ Τσένι, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσίς Μερ, ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μάριο Μόντι, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρτσνερ. Και επιχειρηματιών όπως ο Μάικλ Ντελ της Dell Computer, η Κάρλι Φιορίνα της Hewlett-Packard, ο Νάιαλ Φιτζέραλντ της Unilever, ο Νομπουγιούκι Ιντέι της Sony, ο Αρούν Σαρίν της Vodafone, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Το ετήσιο Φόρουμ ξεκίνησε επισήμως αργά χθες το βράδυ, με διάγγελμα του προέδρου του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί. Ωστόσο, ήδη από πριν -και ενόσω στους διαδρόμους οι συμμετέχοντες σχολίαζαν σχετικά με το χιόνι που έχει καλύψει το ελβετικό θέρετρο- οι συνομιλίες επικεντρώνονταν σε ποικίλα θέματα, από το τι συνιστά νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ως την πιθανή πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης το 2004.

Ενα χρόνο αφότου η τότε επικείμενη επίθεση στο Ιράκ επιβάρυνε το κλίμα στις επίσημες και ανεπίσημες συζητήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, υπεραμύνθηκε χθες των μεταπολεμικών πολιτικών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. O κ. Στρο επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα κατ’ ιδίαν με τον κ. Χαταμί, στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Φόρουμ. Πάντως, η επίσκεψη του Βρετανού υπουργού στην Τεχεράνη, από κοινού με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, τον Οκτώβριο, συνέβαλε στη σύναψη συμφωνίας ώστε ο OHE να έχει πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Περίπου 2.100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, αναμένονται για το πενθήμερο Φόρουμ. Από επιχειρηματική πλευρά, θα συμμετάσχουν επικεφαλής κολοσσών των κλάδων του πετρελαίου, της φαρμακευτικής και της υψηλής τεχνολογίας. Το θέμα της ομιλίας του Αμερικανού αντιπροέδρου, το Σάββατο, δεν είχε αποκαλυφθεί ώς χθες. Ομως, ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, θα λάβει μέρος σε συζήτηση με τον Αντνάν Πατσατσί και τον Χοσιάρ Ζεμπαρί για τα κρίσιμα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση του Ιράκ. Οπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο της συνόδου, «η αποκατάσταση της ασφάλειας και η ανοικοδόμηση της κυβέρνησης και των υποδομών του Ιράκ εξελίσσονται σε πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις απ’ ό,τι αναμενόταν». H σύνοδος, πάντως, προσφέρει τη δυνατότητα συναντήσεων στο περιθώριο, προκειμένου για τη σύναψη συμφωνιών ή την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων θα έχουν το περιθώριο να οργανώσουν δικές τους συναντήσεις αντί να παρακολουθήσουν περισσότερες από 200 συνεδριάσεις σε θέματα που κυμαίνονται από την «ωρολογιακή βόμβα του συνταξιοδοτικού» ως τους κινδύνους και τα οφέλη των επενδύσεων στην Κίνα.

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι, άλλωστε, και πολιτικές. O υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, θα συζητήσει για βήματα με στόχο την ειρήνη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ναμπίλ Σαάθ, ενώ ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, πρόκειται να μιλήσει για τις προσπάθειες τερματισμού των εντάσεων με την Ινδία, με θέμα τα πυρηνικά. Οι κυβερνήσεις των δυο χωρών αναμένεται ν’ αρχίσουν διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο μήνα, μεταξύ άλλων για την επίλυση της διένεξης σχετικά με το Κασμίρ.

Οι τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας θα δώσουν τροφή σε πολλές συζητήσεις, ενώ οι αγορές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά τις δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για το δολάριο, του οποίου η πτώση έναντι του ευρώ έχει εγείρει φόβους περί πλήγματος στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και την ανάπτυξη. O κ. Τρισέ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της EKT, Οτμαρ Ισινγκ, συμπεριλαμβάνονται στους αξιωματούχους που πρόκειται να λάβουν μέρος στις συζητήσεις. H Ελβετία έχει επίσης προσκαλέσει υπουργούς Εμπορίου από περίπου 30 χώρες σε παράπλευρες συναντήσεις με θέμα τους τρόπους αναβίωσης των διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με στόχο ένα νέο σύμφωνο απελευθέρωσης του εμπορίου.

Το Νταβός, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.560 μέτρων και θεωρείται η υψηλότερη πόλη της Ευρώπης, περιβάλλεται από βουνά που προσφέρουν 113 πλαγιές κατάλληλες για σκι. H αστυνομία, με τη συνδρομή 6.500 στρατιωτών και της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, έχει λάβει μέτρα απώθησης των διαδηλωτών και προστασίας από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. Για φέτος, ο προϋπολογισμός ασφάλειας του Φόρουμ ανέρχεται στα 10 εκ. ελβετικά φράγκα (7,9 εκ. δολάρια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή