AngloGold – Ashanti Goldfields: δημιουργείται η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού

AngloGold – Ashanti Goldfields: δημιουργείται η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως φαίνεται από τη μεγάλη και περιποιημένη έκταση γρασιδιού που απλώνεται πίσω από τα τοιχία της αποικιοκρατικής οικείας του Σαμ Τζόνα στο Ομπουάσι, η εξόρυξη χρυσού παραμένει ένας αμετάβλητος και ήρεμος κλάδος. Εδώ και έναν αιώνα, η Ashanti Goldfields έχει εξορύξει μεγάλες ποσότητες χρυσού από το υπέδαφος της καταπράσινης, πλέον, κοιλάδας, ενώ στην επιφάνειά της φιλοξενείται το ήρεμο καταφύγιο του αφεντικού της. Ωστόσο, αργότερα αυτόν τον χρόνο, ο κ. Τζόνα θα μετακομίσει από το νότιο τμήμα της Γκάνας στους ουρανοξύστες και τους πολυσύχναστους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της AngloGold, νοτιοαφρικανικών συμφερόντων. Θα εργαστεί υπό την αιγίδα του αφεντικού της Anglogold, Μπόμπι Γκόντσελ, ο οποίος πέρσι απέκτησε τον έλεγχο της Ashanti, παραχωρώντας μετοχές της εταιρείας του αξίας 1,4 δισ. δολαρίων.

Μέχρι τον Μάιο θα ολοκληρωθεί η συμφωνία που έχει χαρακτηριστεί ως «συγχώνευση» -με μια γιγαντιαία AngloGold, κυριολεκτικά, να καταπίνει την Ashanti- οδηγώντας στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης χρυσού του κόσμου. Με μια ετήσια παραγωγή 7 εκατομμυρίων ουγγιών, μια κεφαλαιοποίηση που ανέρχεται στα 11 δισ. δολάρια και με το σύνολο των κατοχυρωμένων και μη κατοχυρωμένων αποθεμάτων της να φθάνει τα 93 εκατομμύρια ουγγιές, η νέα εταιρεία θα ξεπεράσει κατά πολύ τους ανταγωνιστές της. Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, τα προ φόρων και τόκων κέρδη του ομίλου θα ανέλθουν στο ένα δισ. δολάρια, ετησίως. Ως ο βασικός υπεύθυνος της δημόσιας εικόνας της εταιρείας, όπως και επικεφαλής της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην Αφρική, ο χαρισματικός κ. Τζόνα θα είναι από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες του κλάδου. H Ashanti χρειαζόταν έναν επενδυτή με βαθιές τσέπες που θα της παρείχε τη δυνατότητα να συνεχίσει τις εξορύξεις της. H AngloGold υπόσχεται να επενδύσει 220 εκατομμύρια δολάρια στα ορυχεία της Ashanti και ακόμα 44 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για την αξιοποίηση του μεγαλύτερου ορυχείου, Obuasi Deep. Μετά την πάροδο αρκετών ετών χαμηλών επενδύσεων, έφθασε η στιγμή να απορροφήσει απαραίτητα πλέον κεφάλαια, ίσως περισσότερα από όσα έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί η AngloGold. O μηχανολογικός εξοπλισμός έχει φθαρεί, ενώ υπάρχουν μεγάλες ουρές παλαιών και «εξαντλημένων» οχημάτων. Οι χρυσωρύχοι εργάζονται σε στενά τούνελ, όπου ο εξαερισμός δεν είναι διόλου ικανοποιητικός.

Το κόστος της βαθύτερης εκμετάλλευσης ενός ορυχείου, ήτοι μέχρι και 1.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, αν και επεκτείνει τη «ζωή» του κατά 40 χρόνια, το σχετικό κόστος ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Τα σχέδια για την εκμετάλλευση ορισμένων άλλων περιουσιακών στοιχείων που, αρχικώς, ανήκαν στην Ashanti, εξαρτώνται από την πολιτική σταθερότητα που θα επικρατήσει στη Δημοκρατία του Κονγκό και της Ζιμπάμπουε.

Ο κίνδυνος αυτός επισκιάζει τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Γκάνα, καθώς οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας δεν έχουν συμφιλιωθεί. Τον περασμένο μήνα, η αντιπολίτευση είχε αντιδράσει στην παρουσία της AngloGold ως ξένη εταιρεία. Ωστόσο, η AngloGold ήδη παρενέβη θετικώς. Προκειμένου να περιοριστεί κάθε πολιτική παρέμβαση στο μέλλον, κατέληξε σε «συμφωνία σταθερότητας» σ’ ό,τι αφορά τη φορολογία και τις προμήθειες που θα πρέπει να καταβληθούν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή