Σχέδιο δημιουργίας γαλλικού φαρμακευτικού κολοσσού

Σχέδιο δημιουργίας γαλλικού φαρμακευτικού κολοσσού

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξήντα δισεκατομμύρια δολάρια φέρεται να διαθέτει ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός Sanofi-Synthelabo, στοχεύοντας στην εξαγορά της ανταγωνιστικής δύναμής του, Aventis, για τη δημιουργία ενός γαλλικού υπερκολοσσού του κλάδου. Εφόσον θα υλοποιηθεί, η εξαγορά και η συγχώνευση που θα ακολουθήσει, θα δημιουργήσει μια εταιρεία αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανταγωνιστική των GlaxoSmithKline και Ρfizer.

Το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times και η εκτίμηση -κατόπιν δηλώσεων του επικεφαλής της Aventis- ότι εάν πραγματοποιηθεί η εξαγορά θα πρέπει να είναι επιθετική, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πτωτικών πιέσεων στη μετοχή της Sanofi, της οποίας η τιμή υποχώρησε κατά 5%. Βασικοί μέτοχοι της Sanofi, όπως η L’ Oreal σε ποσοστό περίπου 20% και η Total, που κατέχει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, καθώς και τις φήμες, οι οποίες είναι έντονες την τελευταία εβδομάδα στις διεθνείς αγορές.

Από την πλευρά της Aventis είναι σαφές ότι «λαμβάνονται θέσεις» καθώς αναμένεται η κίνηση της Sanofi, για την οποία, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν -έως τις μεσημβρινές ώρες χθες- ότι ενδεχόταν να εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες ώρες, πιθανόν δε και σήμερα. Σε συνέντευξή του χθες στη Le Monde, ο διευθύνων σύμβουλος της Aventis, Ιγκορ Λάνταου, τόνισε ότι δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Sanofi, συμπληρώνοντας ότι «οι επιθετικές εξαγορές αποτελούν δύσκολη υπόθεση. Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, καθώς η δραστηριότητά μας είναι περίπλοκη και όποιος ενδιαφέρεται για εξαγορά, χρειάζεται να μελετήσει προσεκτικά και εκ των έσω τις δυνατότητες και τους κινδύνους κάθε εταιρείας που θα αφορά μία συμφωνία».

Αναλυτές του κλάδου ανέφεραν χθες ότι η Aventis δεν είναι εκ πεποιθήσεως αρνητική σε μία συγχώνευση, αλλά θεωρεί ότι δεν είναι έτοιμη να κάνει ένα τέτοιο βήμα, επιθυμώντας να ολοκληρώσει τα σχέδιά της αποεπενδύσεων από περιφερειακές δραστηριότητες, καθώς και του προγράμματος μείωσης του λειτουργικού κόστους της. Εμπειρογνώμονες εκτιμούσαν χθες ότι η Aventis θα στηρίξει την άμυνά της με επιδίωξη την εξασφάλιση υπεραξιών, καθιστώντας σαφές πως η εν δυνάμει αξία της είναι μεγαλύτερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή. Ετσι ενδέχεται να ανοίξει ένας γύρος προσφορών και αντιπροσφορών για την εταιρεία, αν και η εκτιμώμενη επιδίωξη της κυβέρνησης του Παρισιού, να διατηρήσει η Aventis τη γαλλική ταυτότητά της, θα δυσχεράνει τη συμμετοχή ενδιαφερομένων από τις ΗΠΑ ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή