O ειδικός σχεδιασμός του ευρώ δεν σταμάτησε τους παραχαράκτες

O ειδικός σχεδιασμός του ευρώ δεν σταμάτησε τους παραχαράκτες

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τον ειδικό σχεδιασμό των τραπεζογραμματίων του ευρώ, η παραχάραξή τους πλησιάζει το επίπεδο των παλιών εθνικών χαρτονομισμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT). Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2003 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 311.925 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ εντός και εκτός της ζώνης του ενιαίου νομίσματος. Πρόκειται για αύξηση κατά 30% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2003, όταν ο ρυθμός αύξησης έναντι του προηγούμενου εξαμήνου ήταν 59%.

O συνολικός αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν το 2003 ήταν 551.287 και υπολειπόταν κατά 20% των πλαστών όλων των εθνικών νομισμάτων που είχαν καταγράψει οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ζώνης του Ευρώ το 2001. Την προτίμηση των παραχαρακτών συγκεντρώνουν τα χαρτονομίσματα των 50 και των 20 ευρώ, που ήταν το 52,2% και το 30,5% αντίστοιχα των πλαστών που αποσύρθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Πάντως, κυκλοφορούν περίπου 9 δισ. γνήσια χαρτονομίσματα ευρώ, συνεπώς η πιθανότητα να βρει κάποιος ένα πλαστό είναι πολύ μικρή, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή