Στο επίκεντρο ο φαρμακευτικός κλάδος

Στο επίκεντρο ο φαρμακευτικός κλάδος

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυρίαρχο ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση των αγορών της Γηραιάς Ηπείρου έπαιξε ο φαρμακευτικός κλάδος, απορροφώντας το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων επενδυτών. Αναλυτικότερα, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι οποίοι δέχτηκαν καθοδικές πιέσεις από την πτώση της μετοχής της Sanofi -Synthelabo. H τρίτη μεγαλύτερη γαλλική φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε, χθες, επιθετική πρόταση για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Aventis, ύψους 48 δισ. ευρώ, ωθώντας τη μετοχή της σε απώλειες της τάξεως του 4,6%. Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί μόνον τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εταιρειών, αφού η Aventis απέρριψε την πρόταση της Sanofi. Σε μια κατά 2,7% πτώση οδηγήθηκε, επίσης, η μετοχή του ομίλου καλλυντικών L’ Oreal, ο οποίος μαζί με την Total ελέγχουν το 44% του μετοχικού κεφαλαίου της Sanofi. Μάλιστα, η L’ Oreal τόνισε ότι θα διατηρήσει στην κυριότητά της τις μετοχές της Sanofi, αλλά στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η εξαγορά, θα τερματίσει την ενοποίηση της κερδοφορίας της με τα αποτελέσματα της φαρμακοβιομηχανίας. H μετοχή της Aventis ενισχύθηκε κατά 5,9%.

Τα χθεσινά σενάρια εξαγορών επηρέασαν θετικά και τη μετοχή της Roche, η οποία κατέγραψε κέρδη 2,7%. Υπενθυμίζουμε ότι οι αγορές εδώ και καιρό στοιχηματίζουν στην εξ ολοκλήρου εξαγορά της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας από τη Novartis, η οποία ήδη ελέγχει το ένα τρίτο του μετοχικού της κεφαλαίου. Επιπροσθέτως, η είδηση ότι το φάρμακο Tamiflu της Roche θα απορροφηθεί από την αγορά του Βιετνάμ για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών, επίσης, στήριξε τη μετοχή της εταιρείας. H μετοχή της Novartis υποχώρησε κατά 0,2%.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αγοράς το 2004 θα πρέπει να αντιπροσωπεύει ένα μεταβατικό στάδιο στην επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι επενδυτές διατηρούν επί του παρόντος στάση αναμονής, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 200 εταιρειών, κυρίως αμερικανικών συμφερόντων. Παράλληλα, η ανακοίνωση της γερμανικής χαλυβουργίας ThysseKrupp ότι θα αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της από τον επόμενο Απρίλιο δεν στήριξε τη μετοχή της, η οποία κατέγραψε απώλειες 4,6%. Εν κατακλείδι, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSE-100 Eurotop και FTSE-300 Eurotop υποχώρησαν κατά 0,43% και 0,2% αντιστοίχως. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο γενικός δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,56% και, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε πτώση 0,34%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 παρουσίασε απώλειες 0,48%, ενώ ο δείκτης Mib-30 του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου ενισχύθηκε οριακά, κατά 0,03%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή